Роднини са се събрали по повод навършването на шест месеца от изчезването на малайзийския Боинг 777. Снимка: Reuters

Преди шест месеца Ли Лин се е приготвяла за завръщането на своя съпруг, който работил в чужбина, за да сбъдне мечтата си, пише Би Би Си. Биен Ляндзин е щял да види двегодишния си син Хао Хао за първи път от една година насам.

28-годишният Биен е зъболекар, но не е имал достатъчно пари да отвори свой кабинет. Поради тази причина той приел добре платена работа на строителна площадка в Сингапур, за да спести пари и да сбъдне мечтата си.

На осми март той пътувал с полета MH370 от Куала Лумпур до Пекин. Той е щял да бъде у дома само след няколко часа. Но вместо това малайзийският самолет изчезна с 239 пътници и екипажа на борда.

"Животът ми е такава каша, толкова ми е трудно", казва съпругата на Биен. Тя споделя, че всеки път, когато погледне снимка на мъжа си, тя страда много.

Ли Лин живее в една къща с родителите на съпруга си и брат му.

На бялата варосана стена в трапезарията в къщата на семейството са окачени фотографии от сватбата на двойката - булката и младоженецът са облечени в кремаво, има люлка пред тях, а с фотошоп е направен горски пейзаж като фон.

Тези снимки са много романтични и често се срещат подобни в китайските домове. Те са спомени за щастливите събития. Но за семейството на Биен те непрестанно напомнят какво са загубили. Дори радостта от сина й не може да смекчи мъката на госпожа Ли.

"Понякога синът ми нарича други хора "татко". Той иска своя баща. Казвам му, че татко ще се прибере скоро и само е отишъл да спечели пари", разказва през сълзи майката.

Повечете пасажери на борда на изчезналия самолет са китайци. Някои от тях като Биен са търсили възможности за работа в чужбина, други са били на конференции, а само няколко семейства са се връщали от почивка.

Но всички са обединени около няколко въпроса: "Къде е самолетът? Какво е станало на борда? Живи ли са все още любимите хора?.

Въпреки масивните операции край бреговете на Австралия в търсене на изчезналия Боинг няма и следа от самолета. Водени от гнева и мъката си, близките на изчезналия самолет са сформирали общества онлайн, чрез които се опитват да разрешат мистерията на полет MH370.

Те търсят в интернет мнението на експерти, търсят следи, които може би са пропуснати. Групата се казва Voice370 и има 300 членове от няколко държави.

"Най-трудно е да не знаеш!", казва Джими Уан, който е прекъснал обучението си в Швеция, за да бъде със страдащата си майка в Китай. "Групата е много важна. Разчиташ на хора, които са в същата ситуация като теб самия", продължава той.

Джими Уан разказва, че в групата се дискутират стратегии как да получат повече информация за търсенето на самолета от правителството и авиокомпанията. Изразявайки гнева на много роднини на изчезналите, Уан казва, че малайзийското правителство допуска грешка след грешка.

Други - като брата на Биен, взимат по-активни мерки. Той пътува до Пекин често, за да търси отговори на въпросите, свързани с изчезналия самолет. Един път му се случило да бъде дори арестуван за няколко часа, защото се опитал да спи пред офисите на Малайзийските авиолинии заедно с други роднини на изчезналите.

"Китайското правителство не ни помага по никакъв начин", разказва той. "Те искат да се задоволим с обезщетението, което получихме, и да стоим вкъщи и да чакаме", допълва той и казва, че изчезналият самолет е разбил семейството му.

"Не мога да понеса да гледам племенника си. Когато го погледна, виждам очите на брат ми. Това е такъв ужас за семейството ни, но ние все още чакаме. Още се надяваме, че той е жив", споделя братът на изчезналия Биен.

Въпреки мъката на семейството малкият син на Биен изглежда, че е щастливо дете. Майка му е решена да го отгледа добре, колкото ѝ е възможно. Тя все още се надява на чудо и мечтае да не ѝ се налага да обяснява на детето защо баща му не се прибира вкъщи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase