Снимка: архив, БТА
fallback

Теоретично живот в парламента може да има и след ГЕРБ и „Атака“, показа проверка на Dnes.bg. След като депутатите на Бойко Борисов и на Волен Сидеров обявиха, че повече няма да влизат в Народното събрание, кворумът може да се крепи, макар и на косъм. Това ще стане, ако се приеме хипотетично, че всички депутати на БСП и ДПС влязат в пленарната зала.  

Техният брой общо е 119. Санитарният минимум за кворум от 121 депутати може да бъде постигнат с помощта на независимите народни представители. Те са четирима, а трима от тях имат договорка да се регистрират до края на мандата, разказаха те пред Dnes.bg. Няма никаква гаранция обаче, че всички в БСП и ДПС ще ходят на работа.

Oще по темата
Дори и да няма кворум обаче е възможно парламентът да продължи да живее на изкуствено дишане – без да заседава, но и без да се разпуска. В Конституцията няма указание какво се прави в такава ситуация, коментира пред Dnes.bg независимият депутат Румен Йончев.

Парламентът трябва да работи и да довършим планираното през този месец, обяви независимият Светлин Танчев, който преди време напусна ГЕРБ и вече е в ББЦ. Той обясни, че винаги ходи за регистрацията в 9 часа, макар днес да не е успял заради лични ангажименти.

Танчев беше категоричен, че никога проблемът не опира до двама депутати и припомни, че днес са били нужни минимум 14, за да има кворум. Затова според него и оттук нататък кворум няма да има. Той обвини БСП, ДПС и "Атака" в разнопосочни действия. „Цялата тройна коалиция стана орел, рак и щука. Вчера, например, БСП провали кворума“, припомни той.

Колегата му Румен Йончев, който също обяви принадлежност към ББЦ, обясни, че също се регистрира редовно.  Проблемът според него е, че ГЕРБ не е удържал на думата си пред президента да помага за кворума. Причина за патовата ситуация е и в това, че БСП и ДПС не ходят на работа, смята Йончев.

Третият независим депутат Георги Марков също обяви, че ще помага на кворума, защото това е договорено при президента. „Това че Бойко Борисов е решил, че иска още утре да стане премиер, си е негова работа“, каза той.

Независимият Даниел Георгиев, който дълго време не можа да реши коя партия да избере – ГЕРБ или ББЦ, пък затвори телефона на въпроса дали ще се регистрира. За него никой не може да поеме ангажимент, той понякога идва, понякога не, коментираха депутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 9 години

само златния пръст на бялата златка ше оправи нещата, вервайте ми...

27

Анонимен

преди 9 години

До АнонименХха точно обратното и децата го разбраха колко и да се напъвахте по форумите.

26

Нищо ново

преди 9 години

Депутатите от ГЕРБ не са свикнали в този парламент още от началото му да стоят в пленарната зала.

fallback