Лютви Местан. Снимка: архив, БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова политическите формации за повече отговорност, след като днес ГЕРБ бойкотира работата на парламента, а преди два дни това направи и “Атака“.

Въпреки всичко обаче той отсече, че не може да има промяна в датата на изборите, защото така би се сринало окончателно доверието на хората в институциите.

Още по темата
„От ДПС ще останем верни на постигнатото съгласие при президента Росен Плевнелиев. Призоваваме и другите политически сили да направят същото“, заяви той.

Според него нито една политическа сила не поставя под съмнение постигнатото съгласие при държавния глава.

„В противен случай бихме дали знак, че думата на политиците винаги е предпоследна. Така бихме намерили обяснение и за тенденцията на сриване на доверието в институциите и в политическите партии”, предупреди Местан.

Той смята, че партиите трябва да имат уважение към себе си и ясно съзнание за тежестта на думите си, ако искат да възстановят доверието на хората и това не е проблем на една или друга политическа сила, а на всички.

„Има истински глад сред избирателите за малко повече отговорност, общи позиции, съгласие“, коментира лидерът на ДПС.

Местан беше категоричен, че не може да има промяна на датата на предсрочните избори, след като вече вотът е насрочен за 5 октомври.

„Не стои въпросът за промяната на датата, защото това би означавало окончателно сриване на доверието дори в най-високия формат – КСНС, това би означавало процес на ерозиране на институционалността на държавата“, настоя той.
 
Според Местан вече всичко е ясно – има дата за разпускане на парламента и дата на изборите и се знае, че до 25 юли правителството ще подаде оставка.

„Не виждам политическа логика в това да загубим 17-18 дни парламентарно време при положение, че има много важни теми, които се радват и на политически консенсус", коментира Местан.

Според него има закони, по които страната е заплашена от санкции, които са технически, а не политически и би трябвало парламентът да се ангажира с тях преди да се разпусне.

„Ще имаме време за сблъсък на политически различия по време на цялата кампания“, добави той след поредния призив към отговорно поведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase