Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Президентът Румен Радев връчи за втори мандат за съставяне на правителство на Димитър Главчев.

Още по темата
"Връчвам ви мандат за съставяне на ново служебно правителство. Тази отговорност отново се върна върху вас след проваления опит на Горица Грънчарова-Кожарева, след отказа на останалите възможни кандидати и поради пречките пред ръководството на Българската народна банка да излъчи премиер", каза в началото на срещата президентът Румен Радев.

"Очаквам до понеделник да ми предложите състав на МС, който убедително да се вписва в това описание. След това аз ще напиша указ и още същия ден вие да положите клетва. При успех изборите ще са на 27 октомври."

Димитър Главчев каза, че не се срамува от работата на правителството, на което още е премиер.

"Винаги човек може да се справи по-добре. Нямам от какво да се срамувам, изпълнихме добре задачата да организираме честни и прозрачни избори. Запазихме определения път на България, свързан с Европа. Най-важното е да решаваме възникналите проблеми на българските граждани. Много е необходимо да има редовно правителство. Спекулации за политически зависимости могат винаги да се правят.

Свързани са с предизборна агитация. Не видях много друг тип работа в НС. Основната ми задача ще бъде сваляне на политическото напрежение, което е на много високо ниво - това не е от полза за никого. В понеделник ще ви представя състав на служебен кабинет и ще бъдат оправдани очакванията на всички”, добави още Главчев.

Вчера в изпълнение на процедурата вчера държавният глава проведе разговори с определените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase