Снимка БГНЕС

Особено внимание ще обърнем на видеонаблюдението в изборните секции. Това е важен момент що се касае до прозрачността на изборния процес и повишаване доверието на хората. Това каза министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов, който пристигна в Пловдив за провеждането на работна среща относно ангажиментите на правителството за материално-техническо обезпечаване на предстоящите парламентарни избори.

В качеството си на координатор по изпълнението на посочените дейности, определен с решение на Министерския съвет, министър Карадимов покани областните управители от Южния централен район и директорите на териториалните звена на ГРАО в административните центрове на съответните области.

Целта на срещата, която се провежда в момента, е да бъдат обсъдени дейностите по подготовката на изборите.

"Смисълът на тези срещи, първата от които е днес в Пловдив, е на място да си сверим сроковете и изпълнението ма ангажиментите ни по Изборния кодекс, както и да обсъдим механизми за бърза реакция. Особено внимание, извън техниката на изборите, ще обърнем на процеса по видеонаблюдение на изборните секции. Това е важен момент за прозрачността на изборите", подчерта министърът.

Той каза, че е подписал писмо до ЦИК, съгласувано с ключовите ведомства, които имат отношение към изборния процес, с което служебното правителство поставя пред ЦИК редица въпроси, чиято цел е да се засили прозрачността и доверието в изборната система.

"Правителството предлага да бъде организиран и допълнен процеса по удостоверяване на софтуера и флаш паметите на машините. Ние предлагаме на следващо място да се приеме решение, с което пломбите от машините да се доставят от друго лице, а не от същото, което ще ги полага. Също предлагаме да се води регистър на пломбите и в него да се отбелязва техния номер", каза министър Карадимов.

Министерството на иновациите предлага също да бъде усъвършенстван процеса на финалната проверка на машините, преди тяхната експедиция.

"Правителството е готово да осигури над 20 специалисти, за да може машините да бъдат проверени, да се увеличи гаранцията за изборния процес, както и доверието на хората. Освен това, предлагаме хартията, която ще бъде използвана с машините, да бъде хартия, осигурена от печатницата на БНБ. И да не е хартия, останала от предни избори", посочи още министърът. Той увери, че усилията, които министерството полага са изцяло насочени към повишаване на доверието в изборния процес.

"Става дума само за усъвършенстване на самия процес. Хартията вече е закупена от БНБ. Въпрос е на организация и решение да не се използва стара. Министерството на финансите е единственото, което е изпълнило ангажиментите си по изборите с приемането на план- сметката и с приемане на тарифата на БНР и БНТ, пак във връзка с изборите. Парите са осигурени, организацията е направена. Това, за което говоря, не касае допълнителни средства. Ние само предлагаме, предприемаме инициатива", посочи министър Карадимов.

На въпрос дали ще се обърне сериозно внимание по отношение на това, че има случаи с регистрирани над 1000 души на един и същи адрес, министърът коментира, че всяко отклонение от нормативните изисквания веднага ще бъдат пресечени. "Когато се готвят списъците, мога да ви уверя, че това, което законът изисква, ще бъде на 100 процента спазено", добави министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase