Снимка: БГНЕС

Оплескаха нещата, такава бе оценката на бившия служебен премиер и преподавател по конституционно право Георги Близнашки. В предаването "Денят започва" на БНТ той изрази разочарованието си от законодателните промени довели до сегашната криза.

"Димитър Главчев добре че се съгласи да е служебен премиер - посочи той. - Но не се прави така. При служебно правителство трябва да оставиш ръцете на държавния глава "развързани", а той какво да направи - да вземе някой приятел от Долна митрополия, както Бойко Борисов вкарваше свои. Като че ли в тази страна нямаме авторитети. Защо професорът по конституционно право Александър Вучич управлява Сърбия? Проф. по конституционно право управлява Северна Македония, в Гърция няколко фамилии се редуват във властта."

Според Близнашки най-голямата драма е, че народът спря да гласува.

"Председателят на парламента трябва да се избира без дебат, защото ако има такъв и след като са те оплюли, как да действаш безпристрастно", аргументира се той. Според него Рая Назарян ще стане жертва на този сблъсък. Близнашки не одобрява и ултиматума на Бойко Борисов "тя или никой друг".

"Като че ли тя е царицата, за която се води Троянската война - ами ще се разбереш и ще съгласуваш позициите - обясни бившият служебен премиер. - За сглобката съм бесен, защо Борисов не смее да възаглави правителство, защо не поеме отговорност, защо готви някакви фигури да им дърпа конците, да го търсят по три пъти на ден. Вижда се, че има изхабяване, Борисов трябва да действа държавнически, мъдро, нужна е друга формула, защото драмата е катастрофална."

Според Близнашки, ако има нови избори, системата ще рухне. "На следващи избори ДПС може да се окаже първа политическа сила", посочи той.

Професорът разкритикува и Христо Иванов, който "10 години клати държавата, съдебната система, подведе толкова много хора".

"Всичко бе заради борба за власт кой да кадрува в съдебната система, сега вместо той (Христо Иванов - бел. ред.) да остане да си сърба попарата, побърза да се оттегли, кой ще се оправи с последиците от цялата тази реформа - попита Георги Близнашки. - С нова сглобка е невъзможно. Трябва да се търси принципно друго решение. Лидерите на политическите партии в парламента да се разберат и да вземат решение за друг тип правителство, едни избори посред лято, няма да доведат до нищо."

Според него всички обещания за Велико народно събрание, за президентска република ще имат катастрофални последици.

"Една голяма илюзия, за мен няма значение кой ще е председател на парламента, да, по-добре е да гледаш приятно същество вместо някой урунгел, но политическият елит на страната е износен," обобщи Близнашки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase