Снимка БГНЕС

Влизането в еврозоната ще направи България по-голям бенефициент, отколкото досега. Тоест, очевидно, когато участваш в един такъв съюз и в неговите различни механизми, имаш някакви ангажименти. Но това, което плащаш като ангажименти е по-малко от това, което получаваш.

И данните тук са категорични: присъединяването на Хърватия им донесе автоматично две степени увеличение на кредитния рейтинг. И това се измерва с много пари, заяви управителят на БНБ Димитър Радев пред БНТ.

Преди Хърватия да влезе в еврозоната, ние бяхме с по-добър кредитен рейтинг от тях, сега сме с по-нисък. 2019 г. двете страни се движеха заедно, през 2020 г. пътищата се разделиха, и това стана в деня, в който беше обявено решението, и беше точно деня, в който започна политическата криза в България, допълни Радев.

Това, което липсва у нас, е подходящата политическа рамка, за да се задвижи този процес. Не става въпрос за технически процес, а за политическо решение. Важното в този процес е това, за което сравнително малко се говори - ясна идея за посока и принадлежност на страната. Иначе в чисто практически план промените няма да бъдат толкова драматични, колкото някои хора се опитват да ги представят. Хората дори няма да ги почувстват, допълни управителят на БНБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase