Снимка: Bulgaria ON AIR

Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи от самата нея, заяви пред БНР журналистката Милена Милотинова, автор и водещ на предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Има Преговорна рамка, с която РСМ трябва да се съобрази и трябва да изпълнява. Има договори с България и Гърция, както и протоколи към тях, които са част от тази преговорна рамка. Самото предусловие за вписването на българите в конституцията на РСМ отваря пътя на страната към започването на европреговорите. След това има много дълъг процес на самите преговори, ако самата РСМ реши да ги започне", уточни тя и допълни, че договорените неща в Преговорната рамка няма как да се предоговарят.

Скопие трябва да осигури предвидимост, като изпълни това, което вече е подписано, подчерта журналистката.

Според Милена Милотинова РСМ не води диалог, а само поставя ултиматуми към ЕС, към България, към Гърция.

"Така не се върви към евроинтеграция. Големият риск пред РСМ е да бъде отделена от Албания и Тирана да продължи по пътя на преговорите сама. Не знам дали политиците в Скопие си дават сметка за това и дали съзнателно не заблуждават обществото, че е възможно нещо да се предоговори. А още по-малко, че е възможно да се поставят условия и ултиматуми към ЕС от страна на кандидат за членство".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase