fallback

Идеята за общата ни история с РС Македония трябва да се изпълни с реално съдържание. Надявам се нашите приятели и братя оттатък границата, в Македония, да го разберат и да влязат в режим на диалог, и да се чуят взаимните аргументи. Но отрицанието е най-лошият път в този и във всеки следващ момент. Това препоръча президентът на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов в интервю пред БНР от Благоевград. Той участва в дискусия за общото минало и общото бъдеще на двете държави и изнесе лекция пред студенти и преподаватели в Югозападния университет.

Oще по темата
"Имаме нужда от дискусия, защото напрежението продължава да тлее и ролята на науката на едно такова средище като Югозападния университет може да бъде важна. Важно е да се разбере извън онзи спор, който върви с Гърция, че между София и Скопие трябва да се води диалог, който да покаже няколко ключови неща, произтичащи или свързани от договора за приятелство от август 2017 г.", коментира Първанов.

"Отдавна съм казал, че има нужда от допълване на договора, от един анекс, защото той е една хубава декларация, подобна на подписаната от Любчо Георгиевски и Иван Костов през 90-те години", допълни Първанов.  

Според него винаги има рискове в желанието на РСМ да стане член на ЕС.

"Предполагам, че в РС Македония искат да бъдат член на ЕС така, както са в НАТО, защото ние ги подкрепихме. А колко искат да приемат общата история, това е отделен въпрос. По-скоро отстъплението може да бъде там. Ние трябва да сме готови за коректна приятелска и научно обоснована полемика", прогнозира Георги Първанов.

Той е убеден, че няма да ни е лесно.

"Полемиката ще бъде трудна, защото тези дни прочетох доста неща от президента Силяновска и премиера им. Доста агресивно звучат, което предполага наистина ние да отговорим достойно, убедително, но твърдо", препоръча Първанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

СалмонЕЛКА

преди 1 месец

Я,агент Гоце изпълзя от криптата!!! Къде са 100-те милиона евраци от схемите с Доганя,Царя и Буци,а?!? С президентската заплата ли ги събра или спестява от закуски...Айде обратно у дупчицата,откъдето се пръкна,агент Гоце!

27

:)))

преди 1 месец

До Слава Урине И сега като се втурна да ги гледам,и направо ще се побъркам като теб от гледане,така ли!?На кои хапчета си,на розовите или на жълтите!?:))

26

Анонимен

преди 1 месец

До 28 лaйнoдон: С такива пренаписани т ъ п н и ги разправяй на албанците като те одупват на път към джамията. И ние в момента сме по малкият ви проблем. Ще трябва да пренапишете историята на доста държави да ви повярват. За брюмовци само шутове в мутрите.

fallback