Снимка БГНЕС
fallback

"Това е геополитическо решение, взето от големите сили вътре в ЕС". Това заяви пред БНР геополитическият анализатор проф. Иво Христов в коментар за решението България и Румъния да бъдат приети през март в Шенген по въздух и море.

"България и Румъния бяха вкарани в нещо като полу-Шенген, защото имаше упорита съпротива. Тя не е от Австрия и Холандия, както много хора смятат. Австрия и Холандия играеха ролята на инструменти, чрез които големи сили вътре в ЕС всъщност блокираха това влизане на България и Румъния.

Добре знаем, че ако трябва да бъдат прилагани към двете страни, а и не само към тях, изискванията за Шенген и въобще по-цялостните изисквания и за влизането в ЕС преди години – нито България, нито Румъния отговарят на тези изисквания. Това е публична тайна, знаят го и всички останали. Проблемът е в това, че ако трябва да говорим за Шенген – част от старите или относително нови приети страни-членки от ЕС в Шенген също не отговарят на тези условия".

Според него се търси вътрешнополитически въпроси да получат своето външнополитическо изражение чрез "момчетата за бой, каквито са България и Румъния". Той подчерта, че нашите проблеми са огромни. По думите му тук има и много мощни икономически интереси, които блокираха това влизане. Проф. Христов подчерта натовареността на ГКПП "Капитан Андреево". Ако се отпуши товаропотокът, пунктът може да е много мощна конкуренция на старите икономически търговски центрове.

"Тук ще има едно пренаместване на потоците и те ще преминават оттук. Става въпрос и за пари".
Според него нито българските превозвачи, нито българските туристи, нито който и да било друг е доволен от това решение. Очевидно се търсеше пропаганден ефект – да се покаже, че правителството е постигнало грамадни успехи, смята той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Анонимен

преди 4 месеца

Ами хубаво ни обяснява нещо открито, което и ние добре виждаме, но никой не дава решение. Т.е. спасението е на самите давещи се, а ние само констатираме особеностите на водоема. Сега всеки е -фил или -фоб и защитава някакъв интерес, но не и български, ако някой може да го дефинира. Моят въпрос към Иво Христов е къде учи синът ти и защо там?

61

Щирлиц

преди 4 месеца

Другарят Христов знае всичко!Дори ,,силите", за които намеква (кои ли са?..) редовно се допитват до него, за да ги осветли относно собствените им намерения.Понеже другарят Христов е от онези 20%,които не са ***.А пък от тези 20% недебили той е на самия връх, заедно с няколко други -- повечето в Русия,има и други,но те са от световния елит/тайната власт/масоните/илюминатите/Билдерберги и пр. конспиратори.Но: нищо не остава скрито от другаря Христов, както и от другарите Дугин и Путин!

60

Анонимен

преди 4 месеца

Този Шенген е гола вода и въздух под налягане.Хайде сега от правителството да си приберат в къщи по няколко мигранта да си ги хранят!Онези където тук пишат за разни русофили,Масква и т.н. също да си взимат по един мигрант!

fallback