Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Мнозинството в парламента записа в промените в Конституцията, която приема на второ четене, че за народен представител може да бъде избиран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял през последните 18 месеца в страната.

Досега имаше ограничение и за народни представители не можеха да бъдат избирани хора с двойно гражданство.

От БСП се обявиха против промяната с мотива, че възниква въпросът чий интереси ще защитава депутат с двойно гражданство - българските или на страната, дала му второто.

Oще по темата
Атанас Атанасов от ПП-ДБ опонира на левицата и посочи, че експремиерът от БСП Сергей Станишев е по рождение съветски гражданин и е станал български граждани през 1996 г.

"Двойното гражданство означава да си слуга на две държави, защото нали сме слуга на народа. А това за Станишев са спекулации, защото той в нито един момент не е бил двоен гражданин", скочи Кристиан Вигенин от БСП.

Атанасов коментира, че това, че едно лице е с двойно гражданство е публичен факт и в това няма нищо притеснително.

Георги Свиленски поиска отговор на въпроса кой е авторът на това предложение и го определи като едно от най-важните в промените в Конституцията.

Депутатите промениха и срока за провеждане на избори.

Съгласно приетите поправки избори за Народно събрание се провеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото Народно събрание.

До момента текстът гласеше: „Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното“.

С полагането на клетвата на новите депутати се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание.

Друга поправка в Конституцията определя науката, образованието и културата за национални ценности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

268

Гламав народ

преди 4 месеца

Всички осъзнават какво предателство се случва като гледам отзивите само някакви туп ани и *** са доволни обаче продължаваме да си пишем коментарчета и изразяваме възмущение във фейса докато тука трябва да се изрине цялата гмеж леви десни центъра всичкия бакукда се изрине така че изобщо да не стигнат до следващи избори

267

Анонимен

преди 4 месеца

СЕГА ОСТАВА ДА НАПРАВЯТ СЛЕДВАЩАТА ПОПРАВКА - И ТАКИВА БЕЗ БГ ГРАЖДАНСТВО ДА СТАВАТ ДЕПУТАТИ,МИНИСТРИ И Т.Н.

266

Анонимен

преди 4 месеца

КОГАТО ПРЕЗИДЕНТЪТ ПРЕКРАТИ МАНДАТА НА НС ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ПРЕКРАТЯВА ПЪЛНОМОЩИЯТА НА ЗАГУБИЛИТЕ ОБЩЕСТВЕНО ДОВЕРИЕ СУБЕКТИ ТИТУЛУВАЩИ СЕ ДЕПУТАТИ,А СЕГАШНИТЕ СУБЕКТИ ИСКАТ ДА СА ВЕЧНИ И ВЪПРЕКИ, ЧЕ СА ЗАГУБИЛИ ДОВЕРИЕТО ИСКАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ ПАРТИЙНИТЕ С ДАЛАВЕРКИ ЗА ОГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ!!!...

fallback