Снимка: архив, БГНЕС

Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза пред Нова ТВ служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. Той допълни, че днес започва процедурата по удостоверяване на машините. Това е възможно, след като в петък изпълнителят на софтуера го е предал в Централната избирателна комисия (ЦИК).

„Времето е достатъчно, за да могат да бъдат удостоверени машините. Такова време не е имало преди никои избори до момента“, каза още Валентин Мундров.

„Смятам, че в рамките на тези две седмици ние ще удостоверим машините и ще предоставим възможността на ЦИК те да бъдат изпратени по секционните избирателни комисии. Машините за гласуване са над 11 600”, добави той.

По думите му в министерството на електронното управление е изградена защитена среда с изисквания и правила. „В нея никой не може да влиза с телефон”, уточни Мундров.

Във всички секции е предвидено да има и видеонаблюдение по време на броенето на бюлетините след края на изборния ден. Видеонаблюдението ще може да се гледа онлайн, а записи могат да бъдат намерени на evideo.bg.

В отговор на въпрос има ли кибератаки към сайтове на държавни институции заради предстоящите избори, служебният министър каза, че такива опити има непрекъснато. Министерството на електронното управление заедно с други ведомства успяват да се справят, допълни той. Според Валентин Мундров атакуващите са спонсорирани от чужди държави.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase