Политическите трусове след местните избори у нас продължават с пълна сила. Сглобката на управляващите засега остава, макар да се клати силно за пореден път. Важното решение се очаква ГЕРБ да вземе в събота. На фона на всичко това опозицията входира нов вот на недоверие, а председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подаде оставка.

"Лидерството на ГЕРБ е слалом. Това показва, че сглобката е стъпила на външен натиск, тя не може да се разтрогне, докато не им се разреши отвън. Можеше, ако политическите партии видят, че са се засилили и хората връщат доверието си към партийната система. Хората имат желание да шамаросат партийната система, гласуваха с наказателен мотив", коментира политологът проф. Антоанета Христова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Тя е категорична, че ПП-ДБ няма да позволят на Бойко Борисов ротации, различни от предварително договорените при съставяне на сглобката.

Политологът доц. Татяна Буруджиева изрази позиция, че ГЕРБ-СДС няма да се съгласят след ротацията да управляват с бюджет на Асен Василев, правен "на тъмно".

"Ако са се договорили, че имат общи каузи и политики, нека ги видим в бюджета. Не може да продължи с министър като Асен Василев, който еднолично решава - вече има пищене на общини за спрени средства по текущи проекти. Една община, набълбукана с кредити, може да затъне за няколко месеца. Как да го допусне ГЕРБ", мотивира се доц. Буруджиева.

Очакванията ѝ са, ако това се случи, да се стигне до избори 2 в 1. За такива, според нея, се подготвя и ДПС.

"ДПС поне от 2 г. гласи смяна на лидерството, при тях назрява тежък организационен проблем, това е свързано със силата и възможностите на един лидер да свърши работа. Те имат огромен електорален проблем - той се нарича младо поколение, което не е толкова послушно и активно в изборите, има и друг хоризонт. Повечето работят и живеят в чужбина", каза доц. Буруджиева пред Bulgaria ON AIR.

Тя изрази мнение, че с фигурата на Пеевски се прави тест на ново управление. "Сглобката трябва да има елемент, който да хваща едното и другото - Пеевски усети, че може да бъде този елемент, поради невъзможността на другите участници да се разберат", добави политологът.

"Два фактора ще задържат управлението - слабостта и страхът да изпуснат властта - животински страх, първичен, и външният фактор", коментира проф. Христова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase