Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Ключът, с който се подписва софтуерът на машините, се държи от трима членове на ЦИК, които притежават по една трета от паролата. Това заяви на последния редовен брифинг на комисията тази седмица говорителят на ЦИК Росица Матева.

Oще по темата
"Ключът, с който се подписва всеки път софтуерът след довереното изграждане, се създава от трима членове на ЦИК, които се определят, преди да отидем на довереното изграждане. Всеки от тях набира свой код, който знае само той и това е една трета част от цялата парола. Всъщност паролата се състои от 3 части, които се набират от трима различни членове на Централната избирателна комисия. Искам да обърна внимание, че ние сме независим държавен орган, независимо че сме назначени по предложение на партии и коалиции", каза Матева, цитирана от БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 6 месеца

Разберете - те са партийни назначения, но са независими, окей ? Същото е при избор на висш съдебен съвет - 11 човека от 25 се избират от парламента, но те са независими.

28

Анонимен

преди 6 месеца

Няма разминаване между протоколите отпечатани от машините и преброените ръчно бюлетини. Точно това е проблема на фалшификаторите и си искат хартиения вот.

27

Алекс

преди 6 месеца

Според ДАНС не са само тримата.Държи го и зам.министър от ПП.А той на кого още го е дал може само да гадаем.Главатарят на Шарлатаните Про100то най-вероятно също раполага с ключа.

fallback