Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спешен председателски съвет свика председателят на парламента Росен Желязков заради информацията от ДАНС, че заместник-министър на електронното управление е заснел генериране на код на предстоящите в неделя местни избори.

По този повод в Министерския съвет министърът на електронното управление Александър Йоловски направи извънредно изявление, с което се опита да обясни казуса.

Още по темата
"На машините не може да се сложи софтуер, който да променя резултатите", посочи  Йоловски.

Министърът на електронното управление отхвърли твърденията за готвена манипулация на машинното гласуване в неделя.

"Съгласно изборния кодекс министърът на електронното управление и Министерството на електронното управление осигуряват удостоверяването на съответствието на техническите устройства за машинно гласуване с изискванията на изборния кодекс. Втората задача на Министерството на електронното управление във връзка с изборите е и обезпечаването на видеонаблюдението след края на изборния ден", обясни той.

"Машините работят като принтер. Те отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, подаден от всеки гласоподавател", заяви той на извънредния брифинг.

Той подчерта, че двамата с вицепремиера Мария Габриел ще се включат в извънреден председателски съвет по темата в Народното събрание.

По-рано днес от партия "Има такъв народ" заявиха, че заместник-министър на електронното управление от ПП-ДБ е "свалил кодовете" на машините и поискаха оставката му. Депутатът от ДПС Делян Пеевски пък заяви, че в неделя не трябва да се гласува с машини и призова за незабавното освобождавена  от длъжност на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase