Снимка: Bulgaria ON AIR

Ключова промяна на изборите в Република Северна Македония с победата на ВМРО-ДПМНЕ. Как това ще рефлектира върху македонските българи, коментира журналистът Любчо Нешков.

"Няма нещо ново, това е абсолютно очаквано развитие на политическата сцена в Република Северна Македония, очаквана победа за ВМРО-ДПМНЕ и очаквана победа на Гордана Силяновска, защото всичко, което се случваше през последните 2-3 години, водеше към този изборен резултат и промяна в управлението", каза Любчо Нешков.

В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че не само че се е говорило, че няма да има конституционни промени за вписване на българите в Kонституцията, за да имат равни права, а и така се е действало. Нямало е дори второ заседание в парламента за гласуване на промените в Конституцията.

Още по темата

"Това не е нещо драматично, просто е едно продължение за случващото се в Македония. Има промяна в управлението, но отношението към България и отношенията към евроинтеграцията остава същото. Ние сме в ситуация РСМ да се е самоблокирала от няколко години и това стана по време на предишното управление. Защо се стигна дотам? Защото Скопие не изпълняваше договорните отношения с България, заради това се стигна до френското предложение и тази преговорна рамка, което е европейско предложение. Искам да обърна внимание на следното: дали това продължение е част от по-голям проект и по-голям риск за целия регион или просто е смяна на управляващите с цел да продължим тези взаимоотношения с България. Аз се опасявам, че това е генерална репетиция за нещо подобно на това, което се случи в Черна гора преди година и половина. Това е един голям риск. Заедно със стопирането на евроинтеграцията в Република Северна Македония върви един друг процес. В живота няма нищо празно, вие спирате евроинтеграцията, но с какво я запълвате? Запълвате я с "Отворени Балкани", със страшна скорост, със страшна сила, и това става с идването на ВМРО-ДПМНЕ на власт. Какво е "Отворени Балкани"? Истинското му име е "Сръбски свят", допълни журналистът.

Нешков е бил в Северна Македония и е чул първата реч на Християн Мицковски като бъдещ премиер. В тази реч са липсвали ключовите думи за бъдещето на РСМ - НАТО, Европейски съюз и евроинтеграция.

На въпроса на Милена Милотинова дали изобщо искат евроинтеграция, гостът отговори, че Македония затваря врата за евроинтеграция, но влиза в двора на "Сръбски свят".

"Сръбски свят" е продължение на идеята за Велика Сърбия. Тя се реализира от учениците на бившия президент на Сърбия Слободан Милошевич и от неговата дясна ръка, защото Александър Вучич не е явление от последните 10-15 години. Това е министърът на информацията на Милошевич. Александър Вулин, заместник министър-председател на Сърбия, от миналата седмица е санкциониран, обвинен в участие в наркотрафик и това вече не е политика, това е тежко престъпление. Който смята, че това е някакво съвпадение, рискува да стане свидетели на случилото се през 90-те години", допълни Любчо Нешков.

Според журналиста за българите в Северна Македония промяна няма да има. "Всеки един български гражданин или човек, който се вълнува от случващото се в Македония, трябва да знае основни неща, когато анализира събитията в западната ни съседка - там има държавна идеология македонизъм, който в основата си съдържа 3 неща: омраза, агресия и конфронтация с България и тази държавна идеология се изпълнява от всички - от партийния елит, от държавния елит, от законодателната власт, от съдебната власт и от медиите".

"Съдбата на българите ще бъде толкова жестока, колкото е била през 1945 година. В момента е малко повече вербална, отколкото физическа, но ние не трябва да подценяваме случващото се. При една радикализирана политическа обстановка, ще могат да бъдат предприети и по-груби мерки спрямо тях, не просто забрана. Това е действителността и тук е голямата отговорност на българския политически елит. България е длъжна да обясни на нашите партньори този риск, защото Европа подценяваше Милошевич в началото на 90-те години, но след това се наложи НАТО да вдигне самолетите, за да спре една депортация. Нашите партньори също ще плащат цената", каза гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase