Снимка: БГНЕС

Бившият министър на икономиката Николай Василев сподели, че 1 януари 2025 години. все още е възможна и изпълнима дата за влизането на България в еврозоната. Трябва да се изпълнят няколко важни фактора. Заради инфлацията към момента не отговаряме на някои критерии, но ако остане само тя, би могло да се направи политически компромис.

“Една от причините за инфлацията е вътрешната ни бюджетна политика и огромните дефицити. Имаше и големи разходи, непокрити от приходи и постоянно покачващ се дълг. Като цяло водихме проинфлационна политика", коментира Василев пред НОВА. Той призова държавата да спре всички излишни разходи и даде за пример държавната админинстрация, която е голяма, а населението е с около милион по-малко от времето, когато самият той е бил министър.
 
“Защо? Капиталовите разходи може да бъдат заменени от частния сектор чрез концесии. По-добре да има прекрасни магистрали, с който и модел да ги концесионираме. По време на Тройната коалиция чуждите инвестиции стигнаха 30% от БВП, сега са едва 3. Има държави, които бележат ръст, включително балканските. Те имат милиардни проекти, а ние нямаме никакви", аргументира се Василев.

По отношение на Денят на данъчната свобода, Николай Василев каза че това е хипотетична дата, на която бихме попълнили държавната хазна, ако всичко, което изработваме от началото на годината, отива само в полза на бюджета. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика. Според Василев би било по-добре, ако този ден идва по-рано през май.

Бившият министър посъветва да се вземат мерки, за да може дефицитът да падне. “България има нисък дълг - над 20% от БВП, благодарение не на последните 3 години, а на правителствата между 1997 до 2008 г. Тогава той страшно много намаля. Държава с такива показатели заслужава три пъти по-висок кредитен рейтинг", смята икономистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase