Снимка: БГНЕС

Ако искахме да падне кабинетът, има ясен парламентарен механизъм. Не е в полза на обществения интерес да се премълчават някакви неща. Това заяви Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ пред бТВ.

Как ще стане 4-та година 3% дефицит, а дългът намалява, ако говори такива неща Асен Василев, значи не може да смята. И за 2024 пак се чака да е 3%. Това значи нов дълг и в същото време дългът намалява, как става това? Би трябвало 2024 да е 0%, ние направихме така че 3% е 0, но не е - това са 5 млрд. Същественият въпрос е това ли е пътят на България всяка година 3% дефицит, което е курс към устойчиво задлъжняване. В повечето години по време на ГЕРБ дефицитът е бил 0, а по време на ковида 2%, обясни Дончев.

Ние за кого да мислим - за Лукойл или за българските граждани? Цените на горивата не са ли ключов момент от българската икономика? Нищо не се е променило, цените са високи, каза той.

Кирил Петков не даде добра рецепта за местните избори - ако искате кмет като Денков, гласувайте за нас, коментира Дончев.

Ако има министър, който не се справя, въпреки договорката трябва да го държим до края, така ли, попита реторично Дончев. Трябва сериозен разговор сектор по сектор какво се случва или по-скоро какво не се случва. Има сектори, където не се случва нищо, ама абсолютно нищо. България изостана драстично в тези 3 години, няма инвестиции, няма нова инфраструктура и в същото време бюджетът всяка година е на дефицит, отбеляза Дончев.

Попитан дали има министър, който моментално трябва да се смени, Дончев попита на свой ред кой е секторът, където всичко се развива чудесно. „Няма такъв сектор, темпото и размахът не са достатъчни, трябва да се увеличи темпото на работа. Правителството не поддържа високо темпо и изпуска възможностите, подчерта Томислав Дончев.

Невъзпитано е към българските граждани да има коалиция, която не е скрепена с ясно подписано споразумение. Цялата конструкция натоварва с много напрежение, партия която има 1/6 от гласовете, управлява почти еднолично, това натоварва изключително много.

Не вярвам в крепостния вот, някой е на 3 или 4 място и да каже братя и сестри, гласувайте. Малко са местата, където няма да имаме представител на втори тур. Логично е да има подкрепа, каза Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase