Снимка: БГНЕС
fallback

Общ преглед

Вторият ден от войната между Израел и палестинската радикална групировка Хамас, която контролира Ивицата Газа, започна със съобщението на израелската армия, че те е поразила 10 цели на "Хамас" в ивицата Газа.

Сред целите са комплекс от високи сгради, където се намира щабът на разузнаването, и две банки, свързани с Хамас. Ударен е военен комплекс, използван от военновъздушните сили на "Хамас". Двете банки са принадлежали на групировката за набиране на средства за тероризъм", казва в изявлението.

Израелската артилерия обстрелва и район на Ливан, откъдето преди това бе обстрелвана израелска територия. Ливанската агенция „Ал Уатания“ съобщи за израелски удари по граничния сектор Бастар в Южен Ливан. Обстрелът е възобновен, след като активисти от шиитската военизирана групировка Хизбула разпънаха палатки в района.

Oще по темата
Подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула заяви в неделя, че е изстреляла "голям брой артилерийски снаряди и управляеми ракети" по израелски позиции в оспорвана гранична зона, предаде АФП. „Ислямската съпротива (Хизбула)... атакува три позиции на ционисткия враг в окупираните ливански ферми Шебаа... с голям брой артилерийски снаряди и управляеми ракети“, се казва в изявление на ливанското шиитско движение. Добавя се, че това е „в знак на солидарност" с широкомащабна въздушна, морска и сухопътна атака, предприета в събота от палестинската групировка Хамас срещу Израел.

От сутринта хиляди израелски войници извършват операции в села близо до границата с ивицата Газа, съобщи говорителят на израелската армия бригаден генерал Даниел Хагари, цитиран от израелски медии. Според него повечето от бойците, нахлули на израелска територия, са убити или заловени. Говорителят уточни, че в момента продължават операции в района на плажа Зиким, в селата Беери, Кисуфим, Суфа, както и в град Сдерот. Но боевете сега са само в Беери.

В други населени райони военните прочистват района, търсейки бойци на Хамас.

По-късно в неделя израелската армия заяви, че в рамките на 24 часа евакуира всички израелци, живеещи близо до ивицата Газа, след като разположи десетки хиляди войници да се бият с палестински екстремисти, които са проникнали в Израел, предаде АФП.

„Нашата мисия за предстоящите 24 часа е да евакуираме всички жители, живеещи около Газа“, каза Даниел Хагари пред репортери, добавяйки, че все още продължават боевете за „спасяване на заложници“, държани от екстремисти в Израел. Той каза, че евакуацията трябва да се извърши след подходящо „прочистване на територията“, за да се гарантира, че няма бойци. „В района има десетки хиляди войници. Ще достигнем до всяка общност, докато не убием всеки терорист в Израел“, каза Хагари. Войските също водиха боеве с бойци през нощта в Кфар Аза, на два километра източно от границата с Ивицата Газа, каза той.

Към обед в неделя бе съобщено, че терористи от Хамас са проникнали в общността Маген в Южен Израел, където водят боеве срещу израелски части, както съобщава телевизионният канал i24.

Същата телевизия съобщи, че шест ракети на Хамас са удари конкретни цели в граничния град Сдерот, ранени са четирима жители. Общо били изстреляни 100 ракети срещу Израел.

Досега армията е ударила 500 цели на Хамас, включително "военната инфраструктура на групировката, домовете на командирите и символите на режима на Хамас", обобщи още Даниел Хагари в първата половина на неделния ден. Той добави, че израелските сили са поели контрол над точките, откъдето екстремистите са нахлули в Израел от Ивицата Газа. „Силите са убили стотици терористи на земята“, каза той, добавяйки, че десетки са били взети като пленници. Хамас е извършил "отвратително военно престъпление", каза Хагари. „Който и да е участвал в това, ние ще си отмъстим.

Друг говорител на израелската армия Джонатан Конрикус заяви в неделя, че ситуацията в страната още не е взета под пълен контрол. „Ние все още се бием, изчистваме последните домове, селища, общности и бази. Бих искал да се надявам, че на зазоряване ще можем да кажем, че най-накрая сме възстановили суверенитета и реда в Израел. Но това все още не е постигнато. Това ще бъде наш приоритет номер едно“, каза подполковникът пред CNN. Според него в атаката срещу Израел са участвали няколкостотин, може би до 1000 бойци на Хамас.

Колко са жертвите?

Сред израелците убитите надхвърлят 400 души, а ранените са над 2000, но тези цифри са неубедителни, разкри израелският посланик в Москва Александър Бен Цви. "Това все още не са окончателни числа", каза той.

На свой ред полицейската прес-служба на Израел съобщи, че по време на първия ден от военните действия между Израел и ивицата Газа са загинали 30 израелски полицаи в сражения и престрелки срещу проникнали екстремисти на Хамас.

Двама израелски туристи и един египтянин бяха убити в неделя от полицай в Египет, на фона на нарастващото насилие между Израел и палестинското движение Хамас, предаде АФП. Полицаят е стрелял "на случаен принцип", използвайки "личното си оръжие", срещу израелска туристическа група, която била на туристическо посещение в Александрия, съобщи свързаната с държавата частна телевизия Extra News, цитирайки източник от сигурността. Четвърти човек е ранен, а полицаят е "незабавно арестуван"

От своя страна министерството на здравеопазването в палестинския анклав съобщи за 313 загинали и 1990 ранени палестинци до неделя сутринта.

Остава неясно положението с израелските заложници и пленници. По-рано в неделя бе съобщено, че Израел се обърнал към Египет с призив да посредничи за освобождаване на израелските заложници, съобщи в. „Уол стрийт джърнъл“. Говорител на Хамас и източници от египетското посолство казаха пред вестника, че са загубили контакт с някои от екстремистите, които държат в плен израелци. Стана ясно още, че палестински цивилни също са помогнали на екстремистите да залавят израелци, така че е трудно да се определи точно колко души са били заловени, отбелязва вестникът.

Израелският посланик в Москва Бен Цви заяви, че сред заложниците може да има и руски граждани.

В събота армията каза, че има две места в радиус от 20 километра от границата с Газа, където са държани заложници. Израелските медии съобщиха, че заложници са били освободени в Беери и Офаким, но на въпрос на АФП армията отказа да предостави подробности.

Телевизия CNN разпространи две видеа на израелски военнопленници, заснети от Хамас. Кадрите свидетелства за брутално и жестоко отношение към пленниците.

Двама тайландски граждани загинаха от военните действия между израелските сили и палестинската въоръжена групировка Хамас, съобщи тайландският премиер Срета Тависин. Той не сподели повече подробности, но каза, че МВнР на Тайланд работи за евакуацията на тайландците от страната. По-рано премиерът на Камбоджа Хун Мане също потвърди смъртта на камбоджански студент, който е бил в страната при избухването на насилието. Сред жертвите чужденци е и египтянинът, който явно случайно бе убит при стрелбата на местен полицаи срещу израелски туристи в Александрия.

Председателят на Африканския съюз призова за прекратяване на конфликта между израелските сили и палестинската въоръжена групировка Хамас, която уби стотици и от двете страни, предаде АФП. В изявление, разпространено от социалната мрежа Х, бившата Туитър, Муса Факи Махамат призова двете страни "да се върнат, без предварителни условия, на масата за преговори, за да приложат принципа на две държави, живеещи една до друга". Той „припомни, че отказът от основните права на палестинския народ, особено тези на независима и суверенна държава, е основната причина за постоянното израелско-палестинско напрежение“, се казва в изявлението.

Сходно мнение изрази и Китай в ранните часове на неделния ден.

Държавата Палестина призова за спешна среща на Арабската лига по повод войната с Израел.

На своята среща на 11-12 октомври военните министри на НАТО ще обсъдят ескалацията на израелско-палестинския конфликт. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

139

Алекс

преди 8 месеца

До дни "Хамас" приключва съществуването си.Ще усетят цялата мощ на Израел.

138

Анонимен

преди 8 месеца

Русия стои зад световния тероризъм. Колкото по-рано светът го разбере, толкова по-добре за всички.

137

Анонимен

преди 8 месеца

Когато е в имперските й интереси Русия жертва свои сателити и дори свои граждани. Безспорно, в Газа има тлеещи нерешени въпроси между Израел и Палестина. Но, защо точно сега, стилът е на Русия, внезапен, брутален, мащабен с много жертви и отвличания, както в Украйна. Целта е, западът да отмести помощ и внимание, от Украйна, към Израел. А датата и явната подкрепата на Иран към войната на Хамаз е за да не падне съмнението върху Русия.

fallback