Снимка: БГНЕС

“С този бюджет,  който се приема юли месец на текущата година, реформи не можем да очакват. Държавата може да прави политика по доходите, но за работещите в публичната сфера и все повече за пенсионната система".

Още по темата
Това заяви бившият социален министър Христина Христова пред Нова.

Тя прогнозира, че проблемът с финансовата устойчивост на пенсионната система ще става все по-голям. „Осигуровките, които работещите хора внасят този месец, трябва да стигнат за пенсиите през следващия месец, но те стигат наполовина", посочи Христова.

„Ако през 2005 година 100 души са излизали от пазара на труда, 123 са ги замествали. А сега през 2022, ако 100 души излизат от пазара на труда, ги заместват 69", каза още Христина Христова.

„Към момента не наблюдаваме такъв растеж на икономиката, нито такава производителност, която може да гарантира по-високи доходи, които да ни приближават до средните за Европа”, заяви финансистът и бивш депутат Любомир Каримански.

"Най-рано от септември ще се прилага този бюджет. Общините трябва да актуализират  бюджетите си на базата на републиканския, което значи, говорим за 4-месечен бюджет", коментира Иван Нейков, бивш социален министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase