Снимка МОН

Класирането за гимназиите ще бъде обявено днес, предполагам до обяд, каза просветният министър проф. Галин Цоков пред Би Ти Ви. След това учениците имат три дни да се запишат или да подадат молба за второ класиране.

По думите на министъра само 400 от 12 хиляди ученици в София са подали заявления на място от училищата, останалите са подали електронно документи.

"Основната ни цел в краткосрочен план е да се формулират задачите за матурите, така че да са свързани с живота и практиката, да са по-практически насочени", обясни той.

Още по темата

По думите му не можем да бъдем радостни от резултатите на матурите, но те не са много по-лоши от предходни години. Изменя се характерът на задачите, не стават по-трудни, обясни министърът. Според него трябва да променим образованието към умения и компетентности, защото т.нар. алфа-поколение ще смени няколко професии през живота си.

"Добре е учителите да имат повече достъп до резултатите, за да може всеки учител да си направи анализ. Да обърнат повече внимание на често грешените задачи", каза Цоков.

Той обясни, че програмата за лагерите се е променила на програма за екскурзии. "Парите за ученически екскурзии свършиха", заяви министърът. Според него някои училища вече са отишли, на други им предстои да отидат. "След 40-то записано училище този бюджет от 13 млн. лв. се изчерпва. Над 27 хил. ученици ще бъдат на такива екскурзии, но за мен е несправедливо, че няма да бъдат разпределени между повече училища", каза Цоков. Според него е можело учениците да бъдат разделени на по-малки групи от различни училища и да се избират на база високи оценки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase