Снимка: архив, БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази опасение, че падането на правителството на Нидерландия - новина от късните часове вчера, може да отложи заради вътрешнополитическите противоречия там решението на страната да даде зелена светлина за членството на България в Шенген.

Още по темата
Вицепрезидентът прогнозира пред журналисти още, че определянето на бъдещия управител на Българската народна банка ще бъде още една „ябълка на раздора“ в управляващата коалиция. Според Йотова този избор е много важен, защото България трябва окончателно да завърши своето пълноправно членство в ЕС с приемането ни в еврозоната и шенгенското пространство.

Йотова коментира и казуса с референдума, свързан с въвеждането на еврото. Според нея тълкуванието на конституционалистите е, че вчера в Народното събрание не е гласувано срещу провеждането на референдума, защото председателстващият заседанието не е подложил на гласуване решението на комисията от предния ден, с което тя отхвърля предложението за референдум, внесен от една от парламентарните групи. „Няма да коментирам защо и как се е получило, може да е продиктувано от емоция, от незнание или недостатъчно опит при някои народни представители“, каза вицепрезидентът и добави, че най-вероятно ще има опит точката отново да влезе в пленарната зала. Тя подчерта, че това е една оценка за работата на парламента.

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на Празника на баницата във великотърновското село Балван.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase