Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

По-малко от 36 часа остават до момента, в който номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел трябва да върне на президента Румен Радев папката с мандата.

Това трябва да стане в понеделник, 22 май, в 15:00 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Заявената позиция е, че мандатът ще бъде изпълнен – т.е. в него ще има състав на проектокабинет с конкретни имена за министри.

Oще по темата
В събота държавният глава Румен Радев заяви в Ямбол, че за работещо правителство е необходимо да има устойчива политика, ясни принципи и стабилни основи. „Не е въпрос на търсене, не е въпрос на лотария“, допълни Радев търсенето на още пет гласа, с които да се осигури необходимата подкрепа за правителство на ГЕРБ-СДС.

Номинираната от ГЕРБ - СДС за премиер Мария Габриел получи в петък подкрепата на ДПС и “Има такъв народ” за експертно правителство. Така сметките показват, че трите формации имат общо 116 депутати, с които да подкрепят кабинета „Габриел“, а за да бъде гласувано правителството, са необходими гласовете на 50% + един от присъстващите или 121 гласа при присъствие на всички депутати в залата.

Така за да има избрано правителство тази седмица има 2 варианта. Първият е от ГЕРБ-СДС да намерят още 5 гласа от останалите депутати, които да подкрепят кабинета в зала. Вторият вариант е поне 9 народни представители от ПП-ДБ, Възраждане и БСП да не присъстват или да не се регистрират в залата в деня, в който кабинетът бъде гласуван.

"Ще разчитаме на всички народни представители, които се отнасят с необходимата отговорност към съдбата на България. През следващата една година, колкото е хоризонтът на правителството, което госпожа Габриел ще предложи, трябва да свършим доста работа, така че да изведем страната от кризите, в които се намира“, каза в предаването "Събуди се" на Нова телевизия Теменужка Петкова, депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър. Тя подчерта, че от ГЕРБ ще приемат експерти от ДПС и от „Има такъв народ“ в едно експертно правителство.

Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов шансовете за реализация на първия мандат обаче не са големи. По думите му самата партия ГЕРБ няма желание да го реализира, по-скоро с този си опит тя се опитвала да защити името си, коментира Иванов пред Дарик радио.

"Да речем, че този кабинет мине, после как ще функционира той, без да има ясно стабилно мнозинство?”, попита Иванов.

Перспективите за втория мандат са добри, посочи от своя страна съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев и призова да се приключи процедурата с първия мандат, за да се водят конкретни разговори за втория.

От БСП също бяха категорични, че няма да дадат подкрепа за първия мандат, но ще участват в разговорите за втория и третия. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на Националния съвет на партията. Тя отново повтори, че една от грешките на Борисов за първия мандат е била предложението на ярка политическа личност за министър-председател.

А как ще изглежда проектокабинета на Мария Габриел вероятно ще стане ясно в близките 24 часа. А дали той ще се превърне в редовно правителство ще стане ясно още до средата на следващата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

131

foxy202

преди 11 месеца

Жалко ,пак ще гоним дивото като предишния парламент а президента ще до харчи безконтролно както е свикнал последните 2 години... жалко

130

до139

преди 11 месеца

До Урсулка Кон Дилав:А,пропусна и десетина века византийско и османско.И какви сме ние всъщност?

129

Анонимен

преди 11 месеца

МараУрунгел срешнала Мара Грабител, която преди това срещналла МараИзвършител, мили деца от отпуска се върна бай Иван и приказката станала съвсен като истинска и пак тръгнал Мара с куфър теглила Изпразнител и се задавилааа. От тук приказката ще продължи когато от Унията кажат още неказани новини за разните Мари

fallback