Снимка: Bulgaria ON AIR

Президентът Румен Радев очаква ГЕРБ-СДС да дойдат в президентството в понеделник в 15 часа с изпълнен мандат. Кандидатът за министър-председател Мария Габриел вече обяви, че ще върне на държавния глава папка с имена на министри в правителството.

В свое изявление от Ямбол Радев каза още, че управлението не е въпрос на лотария, а е важно с какви принципи и политики ще бъде представено правителството на Габриел пред депутатите.

Втората политическа сила "Продължаваме промяната - Демократична България" отказва да подкрепи първия мандат. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев заяви, че остават твърдо зад предложения от тях кабинет за втория мандат. Той отбеляза още, че всички депутати ще бъдат в залата при гласуването на кабинета, за да "не изберем правителство на България през задния вход". Според Василев нови парламентарни избори са малко вероятни, защото разумът ще надделее и тяхното предложение за правителство ще получи подкрепа.

"Имаме ясно решение да предложим правителство на малцинството, а разговорите за втория мандат е нормално да започнат, след като се изчерпи първият. Всички командировки са отменени и всички депутати са помолени да бъдат в зала", припомни депутатът.

БСП проведе пленум днес, за да обсъдят актуалната политическа обстановка в страната. Те потвърдиха своята позиция, че също няма да подкрепят кабинета на Габриел.

Корнелия Нинова обяви още, че членове на партията няма да участват в ново служебно правителство, ако такова бъде сформирано това лято. Причината са разминаванията в политиките на БСП и действащия служебен кабинет.

"Има такъв народ" и ДПС са единствените партии, които са заявили подкрепа за предложението на ГЕРБ-СДС. Така общият брой гласове става 116, а за сформирането на кабинет са нужни 121 гласа, ако всички депутати са в залата.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase