Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Политическият дебат в страната прилича не толкова на политически разговор, колкото на маса за покер, на която различни картоиграчи стоят и никой не разкрива картите си. Но в нашия случай трябва да се постигне форма на политическо съгласие. Ако поведението в политическия диалог е някой от участниците да излезе абсолютен победител накрая, то няма как да имаме кабинет", каза пред БНР Александър Димитров, политолог и преподавател в УНСС.

И допълни, че темата за промени в Конституцията играе отрицателна роля, а не положителна, както се очаква.

Още по темата

По думите му вкарването на подобен дебат в рамките на политическия дебат за съставяне на правителство означава да изместим фундаментално посоката на разговора. Едно е да търсим коалиция за съставяне на правителство, друго е да търсим конституционно мнозинство, което да внася промени в Конституцията, разграничи процесът политологът.

Той подчерта още, че честото изкарване на тази тема на преден план е признак за безпомощност политическият дебат да се насочи реално в градивна посока.

"Темата за Конституцията не може да бъде подмятана ей така като знаме, когато ни се прииска. В някои теории това го наричат "тактиката на мъртвата котка" - когато замре дебатът, някой мята нещо невероятно на масата и всички замръзват от учудване. Това е изместване на дебата и промяна на смисъла на политическия разговор", каза политологът.

Според него няма реална възможност да се получи правителство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase