Общ преглед
„Чуха се различни интерпретации на думите ми за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Това искане не е персонална промяна, а връщане на доверието в институцията на главния прокурор. Това би било важна крачка и заявка за цялостно съдебна реформа. Нужно е да засилим усещането за справедливост в българските граждани“, увери по време на срещата си с ПП-ДБ номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов й постави въпроса какви точно реформи предвижда тя и намекна, че като еврокомисар не е добре запозната със ситуацията в страната.

„Изненадата съм, че казвате, че не познавам България или съм откъсната от нея. Това не е вярно, знам какво вълнува хората и нуждата им от усещането за справедливост“, коментира тя.

„За мен има правила и прозрачност като ключови думи. Всичко, което се случва трябва да се случва, спазвайки закона и заради това за мен е важно да продължим да говорим за конституционна реформа, но затова има много работа свързана с МС, с НС. Заради това търсим подкрепа, защото сме с ясното съзнание, че това не може да се осъществи само с една политическа сила“, посочи Гариел.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ въпросът е в това колко дълго ще продължи животът на 49-ото НС и дали ще има време за реформи.

Относно конституционната и съдебната реформа има заявки и от страна на ГЕРБ, и на ПП-ДБ, припомни тя.

„Ако животът на 49-ото НС е ограничен и не бъде реализират първия, втори, трети мандат, то ние каквито и добри намерения да имаме да работим заедно, няма да ги осъществим. По- важният въпрос е ще дадем ли време и ще излъчим ли мнозинство“, коментира Атанасова.

Според Томислав Дончев въпросът опира до това ще има ли правителство или в най-горещите летни месеци отново ще ходим на избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар