Снимка: БГНЕС

"Нашият прочит на всичко, което имаме до момента, от срещите ни с лидерите на парламентарните партии, от това, което чух като декларации в НС, от това, което видяхме като климат в НС - обидите, яростта, подмятанията между партиите, не ми дава отговор, и затова чрез медиите молим за него: ПП-ДБ искат във втория мандат да направят правителство с кого? Молбата ни е да назоват поименно с кого искат да правят правителство. Защото формулировката "с всички" на практика означава с никого". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг в централата на партията.

"Да кажат - очакват ли подкрепа от ГЕРБ или не. Или ДПС очакват да ги подкрепи, или ИТН, или "Възраждане", или БСП. Просто да кажат какво очакват", призова Борисов.

Още по темата
Той посочи, че от ГЕРБ са изслушали внимателно това, което „казва партията на "Промяната". „Разбираме тяхната категоричност, че с ГЕРБ няма да управляват в първия мандат“, посочи Борисов.

"Ако няма задкулисие, което да преговаря в момента, отговорът на този въпрос ще е много интересен, защото от него зависи кой ще формира кворума в НС, кой ще защитава министрите и приоритетите им. И от този отговор зависи и следващия отговор: Вариант А: "Очакваме подкрепа на ГЕРБ" - ако е така, тези дни да седнем на лидерска среща и да се разберем. Ако се изразява в еднократно натискане на копчето - добре. А след това?", попита лидерът на ГЕРБ.

Да посочат кого искат за партньори, иначе ще излезе, че това са празни приказки и иницииране на дейност, и след това да отидем юли-август на избори, призова още един път Борисов.

По думите му е редно тези, които са счупили държавата и бюджета, да участват и поправянето им.

"Редно е тези, които са счупили да участват в поправянето. Честно ли е ние сами да изтеглим цялата отговорност на управление, а другите да се упражняват върху нас?", попита лидерът на ГЕРБ.

"Сега има прекрасно време за правителство със самоконтрол от двете големи партии“, посочи той. По думите му това е идеален вариант за борбата с корупцията, защото двете големи партии ще се следят плътно и корупцията няма как да се случи.

Борисов обяви, че е готов да се обзаложи, че референдумът на "Възраждане" за запазване на лева ще мине.

Той посочи, че няма никакви договорки за правосъдната реформа, свързани с остраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Борисов бе категоричен за пореден път, че няма да бъде кандидат за премиер. "Имам вече достатъчно подготвени колеги", посочи лидерът на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase