Снимка: БГНЕС

Ситуацията изисква всяка политическа сила да даде своя принос за решаването на проблемите в страната. Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите с представителите на парламентарната група на „Възраждане“.

"Видно е, че с всеки избор вашата парламентарна тежест расте, но расте и отговорността, защото страната е изправена пред редица предизвикателства. Този парламент има да наваксва много несвършена работа, наследена от предишните Народни събрания", каза държавният глава.

Още по темата
„Каква времева рамка за приемането на бюджета и раздаването на мандатите очаквате? Съвпадат ли приоритетите ви с това, което чухте от другите политически сили“, попита президентът Румен Радев.

„Не сме заявявали, че ще бъдем опозиция в 49-ото Народно събрание. Напротив, ние сме готови да управляваме, както казахте отговорността ни се увеличава“. Това заяви от своя страна лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

За "Възраждане" е важно да има политическа стабилност, но тя да не е на всяка цена, заяви още Костадинов. Той изрази негодувание от заявките на повечето политически сили за приемане на законопроекти, обвързани с членството на България в еврозоната при положение, че в момента се организира референдум по този въпрос. Относно законодателната програма на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ заяви, че към момента се чуват само заявки, но до него не е достигнало нищо конкретно разписано.

"За нас е важно запазването на българската валута и финансова независимост, да сме максимално дистанцирани от конфликта в Украйна, предоговаряне на отношенията с европейските ни партньори и като цяло – да има политическа стабилност, но не на всяка цена, защото вече имаше 12- годишно стабилно управление на ГЕРБ, чиито последици всички търпим", каза Костадинов.

Костадинов постави въпроса за предоговорянето на Плана за възстановяване и устойчивост, като отчете незадоволителен напредък от страна на служебното правителство.

Президентът Румен Радев заяви, че очаква до края на април да има развитие по случая.


Днес държавният глава ще се срещне още с ДПС, "БСП за България" и "Има такъв народ", с което ще приключи кръгът от консултации.

След като бъдат проведени консултации с всички парламентарно представени партии, държавният глава ще връчи и първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase