Снимка: БГНЕС

"Сръбски свят" няма място в Европейския съюз. Блокът имаше романтична представа за Сърбия, но се събуди. Страната не е искрена в желанието си да бъде част от ЕС.

България трябва да води безкомпромисна ценностна битка срещу идеологиите, които счупиха Балканите. Не трябва да си затваряме очите за агресивното нарушаване на международното право от страна на Северна Македония.

Това заяви в интервю за БГНЕС президентът Росен Плевнелиев /2012 - 2017 г/.

"Идеологии, които граничат с фашистката и искат доминацията на една нация над друга, нямат място в Европейския съюз. Слава богу световният демократичен елит се събуди за това какво се случва в Сърбия. България е длъжна да посочва това развитие - Сърбия не е искрена в своите действия. Това означава, че всички в ЕС трябва да си дадат сметка, въпреки доскоро романтичната нагласа за Сърбия, за някои много важни факти. Първо, непоклатимата дружба между Сърбия и Русия. Второ, посещението на китайския президент Си Дзинпин в Белград, в което бе обявена съвместна декларация за "споделено бъдеще". Какво е това бъдеще предстои тепърва да видим. Имайки предвид конфронтацията между ЕС и САЩ, като водещите двигатели на демократичния свят, с Русия и Китай, това не предвещава нищо добро за Балканите", категоричен е Плевнелиев.

Той припомни, че Сърбия е практически отворила абсолютно всички преговорни глави и не е затворила нито една.

"Това означава, че Сърбия не е искрена в желанието си да направи реформите, които да я придвижат към Европейския съюз. Ние трябва да посочваме истинските факти. За съжаление с новото сръбско правителство, по-скоро за нас това е проблем, отколкото надежда и решение. Трябва да се изправим срещу този проблем с търпение, ценности и да се надяваме", каза още президентът.

Росен Плевнелиев отбеляза, че в момента за съжаление няма добри новини на Балканите. "Развитието в Сърбия, Северна Македония и Черна гора е плод на голяма загриженост за всички нас, така че трябва да бъдем фокусирани и отговорни. България трябва да бъде силна на Балканите, фактор за европейско развитие и стабилност, но и да води ценностната битка срещу идеологии от миналото, които счупиха всичко на Балканите, доведоха до етническо прочистване и до войни. България като фактор за мир и стабилност трябва да се противопостави на подобни действия", подчерта той.

На въпрос на БГНЕС каква трябва да бъде българската политика спрямо Северна Македония, след като първите призиви на новата власт са за преразглеждане на договорите с България и Гърция, Плевнелиев отговори:

"България не може като демократична държава да приеме нито едно действие, което нарушава правилата на международния ред. От тази гледна точка трябва да бъдем безкомпромисни. Нито една цел не може да бъде постигната, ако е нарушено върховенството на закона. За съжаление виждаме заявка от новото държавно ръководство в Северна Македония за брутално и агресивно нарушаване на международните норми и не можем да си затваряме очите. Трябва да бъдем по-възрастният в стаята, фактор на стабилност и развитие в региона. България трябва да посочва всяко едно нарушение на международните правила, закони, договори от страна на РСМ, но винаги да бъдем част от решението."

Президентът посочи, че "народът на Северна Македония не заслужава да има управници, които отдалечават страната от европейската интеграция".

"Трябва да помогнем на хората в тази братска, съседна държава да разберат какъв е правилният подход – в никакъв случай той не е взривяване на върховенството на закона", каза президентът Росен Плевнелиев в заключение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase