Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Струва ми се, че е важно да си дадем сметка в какъв момент от развитието на нашата държавност се намираме. Това заяви председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов в декларация по повод края на 48-ото Народно събрание.

Oще по темата
Намираме се в момент, в който парламентарната република е суспендирана, поставена на трупчета, защото се оказва, че българският парламент трайно не може да произведе не просто моментни мнозинства и не дори скрити мнозинства, защото в този парламент имаше мнозинство, което нямаше особено желание да се легитимира, коментира той.

„Българската парламентарна република започна да мутира в един модел, наследен от епохата преди 91-ва година, в който парламентът беше сезонно законодателно събрание. Събираше се за кратки сесии, а след това се разотиваше, управляваше Държавният съвет - това, което после се превърна в президентство. Управлява президентството. Имаме все повече белези на един необявен от Конституцията и странен квазипрезидентски режим на управление. Това положение не е просто моментен куриоз. То говори за сериозно заболяване на нашата политическа система“, каза Иванов.

Всички употребихме клишето за диалог, но той не  е състояние на празни приказки, а способност да се стига до решение, посочи лидерът на ДБ.

Парламентарната република е модел на споделяне на властта, отбеляза още Иванов. „Причината да не може да излъчим управление и да договорим реалните условия за споделяне на властта, не просто нейното споделяне на порции, а упражняването й със съзнанието за нейната ограниченост и оставянето й в твърдите рамки на върховенството на правото“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Петър

преди 1 година

За това не малка вина носят Иванов и аверите му, които вместо да помагат да има правителство, само се ослушват откъде ще има келепир за тях.

42

Изнервен

преди 1 година

Иначе е много силен и благ на приказките този глиган. Ама когато му е изключен микрофонът или е в джипката на някой олигарх съвсем друго говори.

41

Анонимен

преди 1 година

Ахахахах били коментирали ДПС дето бил направил Росенец. Лелеее тия пици с кристали Кирчо ги яде вас ви лови. Да ви информирам, майката на този и почетнее преседател са първи дружки. Има клипчета как го защитава навремето. Бай Ристю на Росенец колко пъти си е пил кафето. Важното е, че на боливудските акцийки с гумени лодки и чекмеджета има кой да се лови. Ниско ниво на народа, лоши и евтини клипчета. Поне да се бяха постарали повече

fallback