Снимка: БГНЕС

Чрез статия с внушителното заглавие в "Ди Велт" "България - как най-бедната държава в ЕС тайно спаси Украйна" стана ясно, че страната ни е изнасяла оръжие и муниции още от самото начало на войната.

Интересен факт е, че и бившият премиер Кирил Петков, който твърди, че сме "застанали на правилната страна на историята", и бившият вицепремиер Корнелия Нинова, която казва, че не сме изнесли за Украйна "и един патрон" се оказаха еднакво прави.

Какъв обаче е не българският, а германският прочит на тази история?

Доставките на оръжия в Германия е тема, която се дискутира непрестанно, защото и там политическата сцена е разделена. Това е причината и автора на статията в "Ди Велт" Филип Фолкман-Шлюке да се интересува каква е ситуацията и в другите страни и откъде всъщност Украйна получава голяма част от оръжията от началото на военните действия, защото украинското правителство не е излизало с информация по темата.

Шлюке установява, че страната ни е една от страните с голямо оръжейно производство, в частност калибри, и е започнал да проучва ситуацията в България и се свързал с бившият ни премиер Кирил Петков.

"Изненадах се от това, което чух и от готовността да говори с украинския въшнен министър Дмитро Кулеба, който ми разказа, че посещението му през април е било "тайна мисия", на която е бил изпратен лично от президента Володимир Зеленски, с цел да доведе България до решението за подкрепа към Украйна. И си казах, че този аспект изглежда интересен", заяви авторът пред bTV.

На въпрос защо този процес е трябвало да бъде тайна в България, той заяви, че страната ни е особен случай, понеже от една страна може да предложи муниции и съветско оборудване, а от друга страна е имало правителство, което не е могло да задвижи процецса.

Още по темата
"От една страна Кирил Петков от моя гледна точка много прозападно, проевропейски настроен и от другата страна – социалистическата партия, която най-малко исторически е свързана с Русия. Социалистическата партия ясно заяви намерения за прекратяване на коалицията при изнасяне на оръжия за Украйна. Това беше едно особено стечение на обстоятелствата, което не се наблюдаваше в други държави и в тази връзка мисля, че в крайна сметка се стигна до морала от страна на Петков, след като Украйна директно е попитала за помощ. Кулеба ми разказа, че именно през април Украйна е била в голяма нужда от муниции. В същото време руските окупатори са атакували с пълна сила и правителството е трябвало да вземе крайно решение в тази ситуация. Голяма част от германците намират това решение на българското правителството за смело", заяви Шлюке.

Доставянето на оръжия се е случвало индиректно, което го потвърждава и Украйна. Всичко се е случвало чрез посредници, през Румъния, Полша и Унгария, категоричен е авторът.

"Тук особеното е, че е имало уговорка между Киев и София. Българското правителство е експортирало доставките към тези държави не безцелно, то е знаело че крайната дестинация е Украйна, и това е бил обмислен ход. Можем да го наречем формалност или политически трик, но е истина че този политически трик се случи точно, когато Украйна можеше да изгуби войната и в Германия това решение се приема по-скоро като правилен инструмент на действие", заяви той.

На въпрос дали има информация за българските фирми-доставчици той отговори, че не е разследвал този аспект.

"Видях изявлението на „Кинтекс“ от края на лятото, за броя и вида на експортираните оръжия, това което не разследвам са кои конкретни фирми и посредници. В случая се уповавам основно на информация от Киев, а именно колко оръжия с български произход са постъпили на украинска земя. Намирам за интригуващо да се види кои са те и по какви начини са достигнали до разпространението, но мисля че това може да бъде обект на разследване от страна на българските журналисти", заяви Филип Фолкман-Шлюке.

Той заяви, че като  журналист разполага от една страна с директна комуникация с украинския външен министър и голяма част от украинското правителство, а от друга, чрез политическа уговорка, има бившият премиер на България.

"В моята история става въпрос за това да публикувам този политически процес, да покажа на читателите непознатото дотук. И в Германия тази роля на българските оръжия в началото на войната беше непозната.  Въпросът за включените фирми е по-детайлен, несъмнено заслужава да му се обърне внимание. Бих се радвал, ако българските медии се заемат с този аспект. Като журналист използвах принципът на двата източника. Какво се е случило по пътя между Румъния, Полша и Унгария не е фокус на моята работа, но със сигурност, когато тази война приключи ролята на България ще бъде добра изходна точка за още разследвания", заключи Шлюке.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase