Снимка: Bulgaria ON AIR

Германският вестник "Ди Велт" разкри, че България тайно е покрила една трета от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година.

"Това позиционира България като активен поддръжник на Украйна и в някаква степен реабилитира страната ни. България се връща в семейството на съюзниците си в НАТО и ЕС. Това не е направено тайно. Помощта е от България, но от друга страна е станала възможна благодарение на нашите съюзници. Помогнали са ни да бъдем част от помощта за Украйна; нашите заводи да получат достатъчно пари; помогнали са ни да преодолеем контрола, който руската пета клона е установила върху българските институции", заяви бившият военен министър Велизар Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че оръжието от България е купувано легитимно от фирми от страни от НАТО и ЕС. Налагало се е това да става по такъв начин поради твърдата позиция на президента, на БСП - като част от правителството, и на едно мнозинство в НС, както и много силната руска пропаганда, която настройва българските граждани, обясни Шаламанов.

Още по темата

Според него не е имало скрити договорки и се спекулира с това какво точно са говорили Кирил Петков и Володимир Зеленски.

"Украйна има остра необходимост от танкове, артилерия, боеприпаси, бойни самолети, за да изтласка руската армия, преди да е мобилизирала достатъчно сили, което ще удължи войната и ще доведе до много жертви. България държи на съхранение прекомерно количество ненужни на страна от НАТО въоръжения и техника и е в уникалната позиция да помогне", изтъкна Шаламанов в "България сутрин".

По думите му, на срещата в Рамщайн тази седмица страната ни трябва да поиска заместваща техника и трансформиране на производителната ни индустрия към западно производство. Има трилиони, които чакат да закупят военна техника, произведена по западни стандарти, настоя Шаламанов.

Бившият военен министър е категоричен, че наши Су-25 не са изпращани в Украйна, а всичките са в Безмер. Дали през последните 20 г. от снетите от въоръжение самолети и продадени на частни фирми са стигнали до Украйна, това е отделен въпрос, отбеляза Шаламанов и добави, че системата ни за контрол върху износа на въоръжение и техника втора ръка не е добра.

"В момента нашата армия е около 30 хиляди, мобилизационен състав - вероятно около 100 хил. Това означава, че имаме въоръжение и техника поне за 400-хилядна армия. Имаме МиГ-29 и Су-25, които са абсолютни ненужни за нашата отбрана като част от НАТО, а в момента са крайно необходими, за да бъде прекратена войната по-бързо. Добре защитени сме от най-съвременните самолети на нашите съюзници. Ние сме НАТО - един за всички, всички за един. В момента с МиГ-29 не може да се изпълнява противовъздушна отбрана", каза още гостът.

Украинският вътрешен министър и неговият заместник са сред 17-те загинали при разбиването на хеликоптер край Киев. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по време на война няма инциденти. Той възложи на тайните служби разследването на причините за катастрофата.

"Грешка е, че министърът и зам.-министърът са били в един хеликоптер. Украйна е в много сериозна война с терористични атаки в дълбочина на страната. С летателна техника постоянно стават инциденти. Пилотите в Украйна са една година без почивка", коментира Шаламанов.

Той е на мнение, че Русия постоянно променя тактиката си, тъй като постоянно се проваля в целите си. Ще се извърши скрита мобилизация с още над 250 хил., които ще бъдат изпратени в окупираните територии на Украйна, смята Шаламанов.

"Дипломацията е това, което прави президентът Зеленски, и тя е изключително успешно. Русия е в пълна изолация и в ООН. След изтегляне на Русия от Украйна ще има мирни преговори", завърши бившият военен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase