Снимка: БГНЕС

Депутатите освободиха предсрочно управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

Той пое поста на 13 януари 2020 г. Мандатът на управителя на НЗОК е 5 години, но Салчев си тръгва по-рано по решение на НС, което избира и освобождава шефа на Касата.

Причината за това е нарушения диалог с БЛС.

Сривът в отношенията между двете здравни институции започна, след като НЗОК предложи цените на клиничните пътеки, както и на клиничните и амбулаторните процедури да се повишат с 8%, считано от 1 септември 2022 г.

От БЛС се оплакаха, че разговорите с това ръководство на касата са невъзможни заради едноличния стил на вземане на решения.

Костадин Ангелов от ГЕРБ кометира по време на дебатите в НС, че Салчев е утвърден професионалист, добър лекар и специалист.

„На заседание на здравната комисия опитахме да възстановим диалога, но нито една от двете страни не направи компромис и това води до риск за пациентите. Липсата на диалог между управител на НЗОК и БЛС поставя под риск качеството на лекарските услуги и подписването на рамковия договор“, каза той.

Петко Салчев не приема мотивите на депутатите за освобождаването му от поста.

„На 13 бях избран, на 13 ме освобождават, явно 13 е щастливата ми дата. Всичките посочени мотиви за моето освобождаване не са доказани документално и не са подкрепени с факти и аз не приемам, че не съм изпълнявал задълженията си като управител на НЗОК“, каза той.

„В един диалог има две страни и когато едната не иска да го упражнява, няма диалог. Аз съм участвал в много диалози и съм участвал  в преговорите за приемането ни в НАТО и ЕС и съм водеща функция при признаването на дипломите на нашите медици. Човек, когато работи греши, но да ме обвиняват в системно нарушение не бих го приел. Горд съм от това, което съм постигнал и ще си тръгна с високо вдигната глава, защото оставям една работеща институция“, обърна се Салчев към депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase