Снимка: БГНЕС

"Към този момент аз също нямам информация по каква причина съм обявен за национално издирване. Обвинението е по отношение на закона против фалшивите новини за армията. Единственият източник, който посочва причината, е държавната агенция РИА Новости. Към този момент нямаме официално потвърждение. Досега нямам отговор защо съм включен в списъка на издирване".

Това заяви разследващият журналист Христо Грозев на изслушване чрез видеоконферентна връзка в Комисията за контрол над службите за сигурност, съобщава БГНЕС.

Още по темата
Грозев обясни, че е получил черен печат през 2016 г. да посещава Русия и каза, че това противоречи на думите на посланик Елеонора Митрофанова, че това е послание да не посещава Русия.

"За мен България е длъжна да изиска от Русия не само обяснение, но и да бъде казано ясно, че това е недопустима практика не само конкретно към мен, но и към всеки", категоричен е той.

Причините Русия да спре дейността му на журналист, според Грозев са повече от очевидни.

"За мен е важно България да покаже, че стои зад правата на българските граждани и журналисти, както и европейските институции да защитят правата на европейските граждани и европейските журналисти", посочи Грозев, цитиран от БГНЕС.

Изслушването пред комисията е част от точка в дневния ред, обособена като „Обсъждане на Проект на решение относно действия на българската държава срещу обявяването на българския разследващ журналист Христо Грозев за издирването от правителството на Руската федерация“.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase