Снимка: БГНЕС

Бюджетът за отбрана ще расте, заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов след честванията пред паметника на Незнайния воин в столицата по случай 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Военният министър подчерта, че за него 6 май значи много и добави, че има 41 години военна служба. Мисля, че това е ден, в който трябва да дадем уважение на военнослужещите, каза той.

Атанас Запрянов благодари на парламентарно представените партии за решението, което взеха за увеличаване на заплатите на военнослужещите. По думите му бюджетът за отбрана може да нарасне на 2,5% от брутния вътрешен продукт, каквито са направените препоръки в приетата Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България - 2032.

„Мисля, че бюджетът за отбрана ще расте. Мисля, че това, което предстои през юли във Вашингтон и срещата на високо равнище ще каже, че 2% е минимумът и трябва да се надгражда. Някои страни достигнаха до 3%. Аз мисля, че ако се изпълни заложеното в Програмата 2032 от 2,5% ще е достатъчно да се стабилизира кадрово“, посочи служебният министър на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase