Снимка: БГНЕС/EPA

България и Румъния останаха извън Шенген след като Нидерландия и Австрия гласуваха против присъединяването на вчерашното заседание на Европейския съвет.

Още по темата
Коментар по въпроса пред БНТ направиха Димо Гяуров и Димитър Гърдев.

"Има голям субективизъм в становището на Нидерландия и Австрия, но трябва да признаем, че не си написахме домашното и по отношение на външнополитическите усилия, и това, което трябваше да покажем на европейците за охраната на границата и бежанците. Отвън погледнато, тази работа изглежда недовършена.  Просто имаме лошия навик, малко в 12 без 5 да се сещаме, че имаме недовършена работа", каза Димо Гяуров - експерт по международни отношения.

"Както с по казуса с Република Северна Македония, нямахме стратегия - чисто за популяризиране на позицията ни и стъпки за нейната реализация. Ясно трябва да покажем на всички, че условия, които са неизпълними и критерии, които се прилагат само към България, трябва да бъдат обяснявани от тези, които ги прилагат. Това е примера с Нидерландия - там съществуват едни изисквания за получаване на доклади по механизми, които не съществуват вече. По същия начин и Австрия се люшкаше между това - докажете откъде идват и същевременно да поставят условия за бройка върнати заловени бежанци. Как ще определят те какъв ще бъде напливът и какви ще са вълните? Виждаме, че тук се появиха едни такива изисквания, върху които България трябва да работи и да изисква от тези държави да обясняват", Димитър Гърдев, председател на комисията по външна политика в 46-ото Народно събрание

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase