Доста са предизвикателствата пред външната ни политика, коментира кандидатът за народен представител от "Има такъв народ" Димитър Гърдев в "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

"Мигрантската криза ще бъде дълга, защото за разлика от Ковид кризата, за която има ваксини, мигрантската криза е много трудна за управление. Тези незаконни мигранти са големият проблем, защото хората са поставени в условия на шантаж. Същевременно са без никакви условия, включително медицински. Стават преносители на зараза", каза Гърдев.

Той добави, че проблемът с нелегалната миграция има и здравен аспект.

По думите му трябва да се търси общоевропейски решения - изграждане на съоръжения по границата на Съюза, готовност от европейската гранична служба за изпращане на екипи за подпомагане на държавите, които са в момента на вълна, и подписване на ново споразумение с Турция.

Според него няма такава държава като България, която да е изправена пред толкова много кризи и то едновременно - "мигрантска вълна, черноморската криза, Западните Балкани и Северна Македония".

"Абсолютно недопустимо е да има дискриминация на българските граждани в Северна Македония. Имаме 120 хиляди души с български паспорт, те не могат да кандидатстват за държавна работа, ако не се откажат от това, че са българи. Единствената държава на земята, където е дискриминиран българинът, е Република Северна Македония", обясни кандидатът за народен представител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase