Снимка: БГНЕС
fallback

Манипулации на вота няма да има с промените в Изборния кодекс, увери председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Темата за гласуването на хартия и машина, е стара за ГЕРБ. Припомням, че в момента обсъждахме и подкрепихме, е проект на БСП за това дали избирателите да могат да избират дали да гласуват с бюлетина или с машина. Всички, които наблюдаваха процеса по вземане на решения в Комисия, знаят, че единствено, което се променя при машинното гласуване, е при преброяването. Флашките от машините се заместват от физическо преброяване на фишовете от машините", посочи тя.

Oще по темата
Според нея всички тези, че ще има манипулации на вота са неверни, защото във всички секции има представители на парламентарно представените партиите и тези хора ще броят бюлетините.

"Премахнахме тъмната стаичка, ще има само параван, ускорихме видеопроцеса по преброяване на бюлетините, ако това не е прозрачност, не знам кое е. Втората спекулация е, че ще има повече недействителни бюлетините", каза още тя.

"Ако говорим за демокрация и равни права, бих задала въпроса в Европа, където се гласува само с хартиена бюлетина, демокрацията да е отнела победата на някоя партия? Много се съмнявам и по тази тема спекулациите трябва да престанат", призова Атанасова.

Тя посочи, че ГЕРБ са готови да оттеглят някои от предложенията си за промени в кодекса.

"За Обществения съвет към ЦИК, готови сме да оттеглим своите предложения и той да съществува дори в по-широк състав. За гласуването в чужбина заявявам същото", каза тя.

"Ако някои си беше направил труда да провери колко от подалите заявление за гласуване в чужбина, действително са гласували, щеше да се изненада", предупреди обаче Атанасова.

Тя съобщи, че за закриването на район "Чужбина" ГЕРБ смята, че е нужен дебат, но когато някой от оспорващите даде ясен отговор откъде в България ще бъдат отнети мандати, за да се осигури този изборен район.

Относно подкрепата за ГЕРБ за съставяне на правителство, Атанасова призна, че не очакват подкрепа от ПП и ДБ.

"Нито ПП, нито ДБ са давали индикации че ще подкрепя първия мандат заради това разговорът за Изборния кодекс няма нищо общо с мандата, всички разговори, които сме водили са за различни политики. България има нужда от редовно правителство има редици кризи, които очакват решения и ние ще продължаваме да търсим консенсус по тези важни теми", обобщи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

истината

преди 1 година

Добра идея за отделянето на София, ама само родените в Сф да си останем, писна ми да заобикалям храчки по улиците.

40

ами

преди 1 година

откъде накъде някакви некадърници, от скоро в политиката ще поставят условия и ще диктуват кой с какво да гласува и ще заплашва с протести...алоо Кирчо това ли ти е демокрацията бе , *** некадърен, аз не желая някой да ми налага машини , искам да имам избор между хартия и машина

39

Разделението е сила

преди 1 година

От как Малин Злобакиев по поръчение на драгалевския си господар,окупира СУ,в Бг има само омраза.Иначе всеки се напълнил с цитатк.Десито с Томас Хоб(както вика на Хобс),Слави пелтека се заредил с цитати на Сенека,а генерал наполеонов комплекс,цитира Кенеди.Бойчето се озлобил много,а уж Христа прие.Няма оправяне тая криза.Да вземем да направим така-София я даваме на ПП и ДБ и да се отделят като РСМ.На ДПС давайте Шумен,Търговище ,Разград,Силистра,Кърджали да си правят държава.Останалото за Герб.

fallback