Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Бойко Борисов играе нещо като куклен театър. От една страна той е диалогичен, а от друга неговите депутати заглушават гласа на останалите депутати, които се борят за чистотата на вота, но трябва знае, че български граждани знаят и гледат и всички знаят, че неговите депутатите не могат да вземат самостоятелно и свободно решение. Да не се прави като някой, който не е разбрал какво се случва, а да си поеме отговорността за неговите депутати. Омръзна ни да гледаме театъра на Борисов“, коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков по повод приетите от правна комисия поправки в Изборния кодекс тази нощ, с които се дава възможност за избор дали да се гласува с машина или с хартиена бюлетина.

Той припомни, че следващата битка ще е в пленарна зала по време на обсъждането на измененията.

„И в зала ще отстояваме всеки член на този Изборен кодекс, всяка дума която се опитва да открадне демократичния вот на българските граждани, ще покажем, че в България има сили, които няма да позволят просто така да не се гласува свободно. Нашата битка е тук, докато не влезе в зала Изборния кодекс, ние ще протестираме и няма да влизаме в пленарната зала, а хората могат да решат как да постъпят“, настоя той.

Още по темата
Относно мандатите за съставяне на правителството, Петков коментира, че БСП са изправени през избор в момента.

„В политиката има важни и ясни избори, ако те утре подкрепят хартиената бюлетина, ние няма да говорим с тях в никакви коалиционни преговори, нито за трети мандат, ако имат такъв“, закани се той.
 
Атанас Атанасов от ДБ посочи, че докато са спали хората, е била проведена нощта на хартиената бюлетина.

„Ние няма да позволим да откраднат гласове“, отсече той.

Според Андрей Гюров от ПП всички заявки за диалогичност от страна на ГЕРБ са станали невалидни.

„Много неща можеха да се свършат - да приемем бюджет, но целта на хартиена мафия беше да се мине с кални ботуши през Изборния кодекс. Кой иска да се манипулира вота и да запуши устата на българите в чужбина, да им ограничи правата? Това няма да го позволим“, настоя той.

Според ПП е премахнато изяло машинното гласуване и машините стават само принтери за печатане на бюлетини. Общественият съвет към ЦИК е премахнат, защото си е позволил да направи негативно становище за връщането на хартиената бюлетина.

Мирослав Иванов от ПП определи промените в кодекса като тотална саморазправа с българския избирател.

„С десетките изменения, които се приеха против правилата няма гаранции за чистота на вота, а се създават огромни предпоставки за злоупотреби, манипулации, купен вот, практиките от миналото се завръщат с пълна сила и това беше основната цел на ГЕРБ, ДПС и БСП, които тази нощ в почти всяко гласуване бяха заедно под зоркия поглед на Десислава Атанасова и под безскрупулното водене на Радомир Чолаков, който не се свенеше да прекратява дискусии, да се отнема думата, да се отправят лични обиди и това се случи през нощта далеч от погледите на хората“, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase