Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С взаимни обвинения между ПП и ГЕРБ започва заседанието на парламента в четвъртък.

Още в началото му Милен Матеев от ПП излезе с декларация от името на ПГ, в която обвини ГЕРБ, че връща всички порочни законодателни практики от времето на управлението си.

"Веднага щом овладяха със задкулисни договорки постовете в НС, без да губят нито ден ГЕРБ налагат волята си, газейки закона с подкрепата на ДПС и БСП, възползвайки се от желанието им да възстановят статуквото преди появата на реформаторските партиите. Всички помним времето, когато закони се приемаха на тъмно, панически избягвайки всяка форма на обществено обсъждане, като обществото биваше подставено пред свършен факт. Навсякъде законодателният процес е онази управленска дейност, която е най- прозрачната и публична, доколкото в се вземат базисни решения. Трябва да се знае кой предлага един закон, с какви цели и мотиви, да се гарантира гражданското участие и контрол", посочи Матеев.

Още по темата
"ГЕРБ не обичат това. С порочния си модел на управление те съсипаха държавността, пренебрегнаха всякакви законодателни практики, превърнаха НС в придатък на правителството и то загуби характера си на законодателна власт. НС е последователно обезличаван. България престана да е парламентарна република по времето на ГЕРБ", скочи още той.  

По думите му лобизмът се е превърнал  във водещ мотив за управляване на законодателната инициатива и всичко това се завръща сега.

"Първо с хартиената бюлетина, после и за целия законодателен процес в НС. По всички личи, че още преди връчването на мандатите, идеята на ГЕРБ е да върви към нови избори и заради това е бясното бързане на връщането на хартиената бюлетина“, обвини Матеев.

"От ПП няма да се примирим и ще се борим за държавността и против реставрацията на рушащата се правовата държава - практика на ГЕРБ и присъдружните им партии", закани се той.

Георг Георгиев от ГЕРБ му отговори, че от ПП няма как да говорят за конституционализъм.

"Партията, която стоеше в основата на странно формирано управление, правителство което доведе България до просешка тояга и хората да мислят не за утре, а как ще преживеят днес, правителството което беше скъсало с всяка реалност къде се намират българите, правителство което по същество се оказа онова подпомагало най-силно руския режим инвестирайки в "Газпром", отсече той.

Според него депутатите от ПП няма как да говорят за морал.

"Вие превърнахте парламентаризма не в цирк, а в пазар. Хората очакват от нас решения, не лицата на една провалена промяна, която доведе страната до ръба , а хора които са тук със способности, които могат да реализират цели на реформа", каза Георгиев.

Кирил Петков от своя страна отсече, че това което ГЕРБ се опитва да направи в момента е да върне фалшифицирането на резултатите от изборите и статуквото през задната врата.

"Вместо да правят разговори за политики, първият закон, който допускат е хартиената бюлетина, това означава, че те се готвят за избори, не говорят с когото и да било, реално само се готвят да си върнат задкулисието", каза той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase