Снимка: Bulgaria ON AIR

Може ли да се управлява бюджета от 2022 г. при високата инфлация у нас, която официално надвишава 14%, коментира депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Според него, новият бюджет трябва да отрази реалностите от 2022 година, особено в година, когато инфлацията не е била 2-3%, а говорим за 18-19%.

"Нужно е да има нов бюджет. Другото е, че бюджетът, който се предлага от Министерството на финансите, ние подхождаме скептично към него, защото там става въпрос за 6,6% бюджетен дефицит, което е недопустимо", каза той в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му бюджетът трябва да е на излишък, особено когато една страна е във валутен борд.

"В лоши години той може да е в дефицит, но не трябва да надвишава 3%, които всъщност са доста критична стойност. Бюджетът тази година първите 9 месеца при 6,7 млрд. капиталови разходи, са изхарчени 2,5 млрд., остават 4,1 млрд. да се изхарчат за ноември и декември. Ние попитахме министъра на финансите за какви проекти ще отидат тези пари - няма отговор. Обещаха ни до една седмица да разберем", допълни Мирчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че служебното правителство, с тези си действия, ни връща към отминалите времена на Борисов.

"Тогава знаете какво ставаше - цяла година имахме един подценен бюджет, в края на годината излиза Борисов, който казва: "НАП свърши страхотна работа, събра 6 млрд. повече". Тези практики трябва да ги спрем. Дори да има излишък - той трябва да се преразпределя от парламента, а не от Министерския съвет с решение на министър-председателя", категоричен е той.

Според него няма нищо лошо в еврозоната.

"Страни като Италия, Германия не са по-наивни от нас за това, че те са в еврозоната, а ние не сме. БСП също трябва да има по-отговорна позиция по тази тема и отговорно отношение към хората. В Хърватия след месец ще започнат да имат ниски лихви, ще започнат да си плащат в евро и това е само предимство върху самата страна", подчерта народният представител.

От ДБ смятат, че връщането на хартиената бюлетина е обществена деградация.

"Даването на оръжия за Украйна по никакъв начин не е било най-важното нещо. Най-важна обаче е сигурността на България, включително и президентът Радев трябва да бъде съгласен с това. Нека да разглеждаме това предложение като обновяване на българската армия. Няма по-старо въоръжение от нашето в ЕС - стари танкове, стари самолети, които изобщо не са адекватни. И ако трябва, ще поканя президента да видим кой стреля по-добре", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase