fallback

"Това, което става през последните 2-3 месеца, на мен не ми дава голямо основание да съм оптимист. Европа е притисната от факта, че трябва да вземе решение и това решение да доведе до подобряване на положението на пазара, който се създаде от миналото лято. Не вярвам в мярката за таван на цените, защото това означава удар по пазара и крие опасност от дефицити.
Oще по темата
Свободният пазар на ресурсите е много сложна система", каза енергийният експерт Димитър Иванов в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Европа напълни хранилищата, най-добре са напълнени от последните 5-6 години. Нашето също се пълни добре. Почти никога не е било толкова. Но този газ е скъп, той е купуван през летните месеци, когато цената беше огромна. Сега TTF индексът върви около 1000 долара, а лятото стигаше 2000 - 2500. С тези цени са напълнени хранилищата. Когато се освобождава този газ, за да се консумира, никой няма да го продаде по-евтино от цената, която го е купил", допълни Иванов.

Той смята, че има и таван на пестене, в който се удря икономическото развитие, комфорта на живот.

А в отговор на нестихващата енергийна криза Германия въведе мерки за пестенето на енергията. Едно от решенията - удължаване на периода на работа на трите атомни електроцентрали. Някои от хранителните вериги взеха решение да затварят по-рано, за да се пести. В големите търговски обекти спират и ескалаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Аман от разбирачи

преди 1 година

Освен таван на цените, да сложим и таван на заплатите! Логиката е същата...

4

456

преди 1 година

Експерто е гола вода. Хранилищата са пълни, за да изкара Европа зимата, а не да го препродава на по-висока цена. Това не са картофи на пазара, г-н експерт. А сега цената падна, защото зимата още не идва, хранилищата са пълни и се търси по-малко газ.

3

анонимен

преди 1 година

Не само таван, а и купони за храна може да има. Може да се блокират пенсии, влогове, разин плащания и да се мине на купонна система, ако се прецени, че има опасност за държавата. Това е една от причините да не могат да съставят правителство, от страх.

fallback