Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще проведе преговори с парламентарно представените партии по приоритети в програма и едва след това ще има нов кръг от разговори за персоналния състав на кабинет. От левицата признаха, че най-трудно ще съберат на масата за преговори "Продължаваме промяната" и ИТН.

"Подходът трябва да бъде диалогичен. Тази диалогичност беше загубена през последните месеци заради ситуацията, но при такъв разпарчетосан парламент по друг начин няма как да се подходи. Всички действия, които парламентарните сили правят, може да се тълкуват и като заявки в бъдеща предизборна кампания", каза комуникационния експерт доц. Александър Христов в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според социолога Елена Дариева в голямата картина виждаме един силно фрагментиран парламент с трудно формиращи се мнозинства. Тя смята, че още докато са били във формат четворна коалиция по време на управлението, сме видели ясно различията между тях и търканията, които се получаваха по определени въпроси.

"Преговорите са изключително трудни и много сложни. Всички политически сили като че ли вече говорят повече на електората си, отколкото на своите бъдещи партньори. Виждаме зад приоритетите, които те очертават, приоритети за бъдеща предизборна кампания", твърди социологът пред Bulgaria ON AIR.

Според Дариева голямата опасност е, че според данните от социологическите проучвания се регистрира изключително ниска готовност за участие в избори - в рамките на 36-37%. Тя смята, че в такава ситуация печелят само партиите, които могат да разчитат на твърди ядра.

"Ако отидем на избори, които не успеят да формират мнозинство и да се гласува редовно правителство, рискуваме да изпаднем в спирала на нови избори, които да доведат страната до хаос и разочарование от демократичните процеси. В такава ситуация се задават търсения към твърда ръка и авторитаризъм, което е опасно за демократичния процес", коментира социологът.

Доц. Христов е на мнение, че хората са изморени не толкова от самите избори, а от всичко това, което става около тях – кампанията, регламентирани и нерегламентирани влияния. По-изморителното, според него, е свързано с техния начин на живот – с инфлацията, повишаването на цените, перспективите, които имат пред себе си, с разни апокалиптични твърдения за това зимата каква ще бъде.

"Сега част от решението дали ще гласуват, или не и за кого ще гласуват, ще бъде свързано с тази политическа и икономическа ситуация, с надеждата тя да бъде разрешена. Много е трудно да се прецени дали това ще повиши есента избирателната активност, или тя ще остане на тези нива, защото зависи от комуникационните действия на политическите сили и от техните кампании", заяви комуникационният експерт.

Дариева не определя това, което наблюдаваме, като умора от избори, а по-скоро като разочарование, защото, когато дадеш гласа си и излъчиш представител в НС, ти му делегираш очаквания той да се справи и да реши твоите проблеми.

"Очакванията на хората форсират една силна тревожност у обществото. То трябва да бъде успокоено, защото тревожността трасира пътя на популизма", смята тя.

Социологът коментира, че съставянето на правителство с третия мандат е почти невъзможна мисия.

"Нека не забравяме, че БСП, които имат тежката задача да наберат подкрепа за кабинет, трябва да преодолеят първото препятствие по пътя да излъчат фигура за министър-председател. БСП показа гъвкавост и диалогичност в този процес, като каза, че ще излъчи кандидат за премиер, който да бъде от най-голямата парламентарна група - "Продължаваме промяната". В същото време виждаме схизма в БСП, разкол, който доста се задълбочава поради напрежението, което съществува между държавния глава и Корнелия Нинова", каза още Дариева.

Доц. Христов заяви, че трябва да се случи нещо извън избори, извън Министерския съвет, защото е време по-скоро да намерим начин как администрацията и всичко останало в държавата да работи толкова добре, без правителство или в ситуация на служебен кабинет, колкото и с редовно правителство с дългосрочен хоризонт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase