Снимка: БГНЕС

Както знаете, президентът връчи третия мандат на "БСП за България" и по този повод започваме консултации за съставяне на правителство. Разбира се, първо с вас. Вие сте основният носител в правителството досега и би трябвало да останете такъв ако сформираме кабинет. Ние на тази първа среща имаме да ви кажем 4 неща.

Още по темата

Така лидерът на БСП Корнелия Нинова започна консултациите си с екипа на "Продължаваме промяната" за съставяне на нов кабинет.

"Първо - да ви благодарим и взаимно да отчетем, че досега, като правителство, свършихме добри неща. Целта, която си поставихме в началото - да преведем България през тежките зимни месеци, я постигнахме. Оставяме страната във финансова стабилност, икономически разстеж и една много силна социална политика. На второ място - това не бива да ни успокоява, защото сме загрижени за следващите месеци, които ни очакват. Разбираме че няма да бъдат леки, нови предизвикателства ни чакат, затова смятаме да положим усилия за съставянето на кабинет, да има парламент, който да приема нужните закони за стабилизация на държавата и сигурност на хората. Трето - имаме намерение да стъпим на програмата, която заедно изработихме. Тя е конкретна, ясна, разписана, с отговорности и срокове. И четвърто - водени от всичко това дотук, ви гарантираме, че имаме сериозно желание на съставим правителство. Нямаме никакво намерение да имитираме преговори, да тупаме топката, очаквайки избори", обясни Нинова и добави, че ще се водят разговори с останалите партии от коалицията.

"И днес ви заявявам, че очаквам от вас да ни предложите министър-председател", заяви лидерът на БСП.

Днес ще бъдат потърсени и останалите партии за преговори.

"Знаете, през последните месеци работихме много конструктивно. Наистина постигнахме много успехи в областта на социалната политика", каза лидерът на ПП Кирил Петков и добави, че най-засегнатите хора от инфлацията, а именно пенсионерите, не са виждали такова увеличение на пенсиите.

"Допълнителна политическа криза не трябва на България. Ние сме заявявали ясно, че 22 закона трябва да бъдат приети в следващите месеци, трябва да напреднем в плана за развитие", заяви премиерът в оставка. "Тази програма, около която се обединихме, е много важна за нас. Първата точка в нея е приемането на новия закон за КПКОМПИ с реалната номинация на Бойко Рашков. Това не е просто политика, това е измерител, дали публичните средства ще отиват при хората, а не при задкулисни интереси."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase