Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед
Президентът Румен Радев връчи третия мандат на Георги Свиленски от БСП.

"Възлагам на парламентарната група на БСП да посочи кандидат за министър-председател", заяви държавния глава. "БСП успя да запази добрия тон в една сложна коалиция. Показахте, че можете да търсите консенсуса, да съжителствате във властта и да работите заедно със свои политически опоненти. Вярвам че ценностите, които обединяват хората от леницата - мир, справедливост, солидарност, свобода са и ценности за всяко българско правителство."

Георги Свиленски представи протокол, с който е опълномощен да получи мандата.

"От името на БСП искам да ви уверя, че ще положим всички усилия да създадем редовен кабинет, който да работи за спокойствието, сигурността и благоденствието на българския народ. Надявам се, на отговорността на всички политически групи, които домомента показаха загриженост, по време на консултациите да достигнем до всяка една от тях и да осигурим редовен кабинет на Република България", каза Свиленски.

Пред журналисти Корнелия Нинова обяви, че все още няма име за премиер.

"Първото нещо, което ще направим - ще сложим програмата, изработена от трите партии преди две седмици, на масата на разговори, защото тя е обединяващото между трите партии, но и е възможност за подновяване на отношенията с партньорите ни в правителството", каза лидерът на БСП.

Разговорите ще започнат още утре, а първи ще бъдат "Продължаваме промяната".

"Разбираме, че в момента върху нас пада огромна отговорност и ще подходим разумно, спокойно и диалогично, с една цел - да гарантираме сигурност на държавата, спокойствие на хората, да създадем редовен кабинет, да изпълним програмата", каза още Нинова и отново потвърди, че именно ПП трябва да излъчат кандидат за премиер.

"Това е трудното в тези разговори. Парньори си казаха доста остри неща, минаха си в личното пространство. Трудно е да намерим начин, да седнем на една маса и да разговаряме за политики, за това, което ни чака през есента, през зимата. За нас най-важна остава социалната политика", допълни тя.

Министрите ще станат ясни след разговорите с другите партии.

"Намираме се в тежки кризи - и енергийна, и икономическа, предстоят ни тежки зимни месеци. Смятаме че трябва да се носи ясна политическа отговорност. Трябват лидери, държавници, които да кажат: "Да, трудно е, знаем какво ни чака, поемаме политическа отговорност". Другото би означавало скриване зад експертен кабинет", на мнение е Нинова. 

Тя отгово заяви, че с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" няма да преговоря.

"Трудното е да се намери добрият тон, сечението, между ПП и ИТН", каза Нинова.

"Нашето искане беше Кирил Петков да не бъде премиер и мисля, че той, правейки крачка назад, разбра това и заслужава уважение", каза тя. Но уточни, че повече няма да говорят за имена, докато не приключат преговорите.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар