Снимка: БГНЕС

“БСП за България" няма да разговаря с ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", ако получат третия мандат”. Това обяви пред журналисти в парламента Явор Божанков, секретар на ПГ "БСП за България" във връзка с преговорите между политическите формации за реализацията на третия мандат.

Очаква се до края на седмицата президентът Румен Радев да връчи мандат на ГЕРБ като втора политическа сила, който вече бе обявено, че ще бъде върнат. Така държавният глава ще трябва да направи избор между останалите политически сили в Народното събрание, на коя от тях да даде последния трети мандат за съставяне на кабинет в рамките на настоящото НС.

Още по темата
Божанков коментира, че от левицата се борят срещу модела ГЕРБ и по думите му е абсурдно да търсят подкрепа от тях. Относно "Възраждане" Божанков обясни, че те са гласували заедно с ГЕРБ-СДС и ДПС и на практика са създали това мнозинство, което е свалило и председателя на Народното събрание - Никола Минчев.

"Ако получим третия мандат, се събираме и колективно решаваме какво да правим с него", допълни депутатът.

Той посочи, че ще разговарят с всички извън тези три формации. "Нашето основно предимство и капитал е, че ние не се скарахме с нито една политическа формация, не влязохме в нито един скандал, напротив - запазихме добрия тон и отношения с всички, така че това ни е предимството", посочи депутатът.

Нашата цел не е да спечелим една-две седмици. Нашата цел е да съставим работещ кабинет. България, Европа и светът в момента се подготвят за рецесия и криза. Наша цел е България да има работещо правителство, добави Божанков, цитиран от БТА.

Той бе категоричен, че нови избори представляват огромен риск за държавата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase