Снимка: БГНЕС

Отново напрежение в пленарната зала на парламента. Този път поводът стана декларация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който обвини управляващите, че са служи на чужди сили.

От ПП реагираха и така се стигна не само до размяна на реплики между депутатите от двете политически сили, а и почти до физически сблъсъци.

Още по темата
В крайна сметка председателят на НС даде почивка, за да се успокоят страстите.

Явор Божанков от БСП отсече, че такива неща не трябва да се говорят от парламентарната трибуна. "Вчера хората видяха едно нещо – как „Възраждане“ гласува с ДПС", отсече той.

Нестимир Ананиев от ПП обясни, че Костадин Костадинов е разменили реплики с хора от ДПС, които са реагирали доста остро и са наскачали от местата си.

"Хамид Хамид ме изблъска, докато се опитвах да кажа на депутатите от ДПС да изтеглят депутати си от групата, която се събра", обясни той.

"Явно хората от ДПС са много изнервени и са готови дори на физическа саморазправа. Хамид е опитен парламентарист и не може да се стига до физическа саморазправа, но чекмеджето е празно за тях и се опитват да направят един преврат с помощта на ИТН и ГЕРБ“, коментира Ананиев.

Според председателя на НС Мирослав Иванов опозицията е доста изнервена.

"Страстите са доста разгорещени тези дни и налагането на наказания не е най- добрия начин. Ще се опитам с диалог, защото най-важното е работата на Народното събрание да продължи“, призна той.

"Говорих с Йордан Цонев и го помолих да успокои страстите на ДПС, той ме помоли същото и аз говорих с тях", каза Иванов.

Основата на целия скандал стана изказването на Костадин Костадинов, който обвини, че протестът в защита на Никола Минчев е платен и организиран от чужди сили.

"Вчера станахме свидетели на опит за майдан в България, който не успя да се получи напълно, защото майдан се прави с мъже. Искам да припомня, че събития в една близка и братска на нас държава като Украйна започнаха по същия начин. Когато хората, които не харесаха избора на гражданите си започнаха действия се стигна до гражданска войната. Това, което се случи там, не е невъзможно да се случи в България, защото и там, и тук външни сили контролираха действията“, каза той в декларация от името на ПГ.

"Нашата държава все още не е стигнала дотам е, защото българите все още сме мнозинство, а не платените слуги на американското посолство", настоя той.

Според него участвалите в протеста вчера не са били спонтанно организирани в социалните мрежа, защото са носили снимки „кой депутат е правилен и кой не“.

"Същите тези хора спряха линейка, защото както каза една от депутатките можело с нея да се евакуират депутати. Вчера ясно се видя кой кой е, кой изпитва страх от своя народ. Мафиотски американски режим в момента управлява държавата. Ще има вот на недоверие и нека да не допуснем тази фашистка измет и да не допуснем да ни отнемат държавата и да не допускаме да се стигне до гражданска война, да не допускаме някой да окупира и превзема държавата ни“, скочи той и призова към протест пред НС, докато депутатите обсъждат вота на недоверие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase