Снимка: БГНЕС

"Това че договорите не са законни строежи по смисъл закона за устройства на територията не е новина, многократно съм го съобщавал", заяви на брифинг регионалният министър Гроздан Караджов. По думите му, новината е, че 79% са  от основен ремонт, но основната задача колко да плати държавата не е решена от комисията. Тя иска нова комисия да реши този въпрос.

Според  него трябва да се задълбочат проверките и докладът да влезе в НС.  Министърът обясни, че комисията не е казала настоящите договори да се развалят, а тези строежи да се обявят за незаконни. Също така комисията не е казала изобщо да не се плаща, както "внушава премиера", а да се приемат законодателни промени за да се направят тези строежи търпими.

"Единствената възможност за преодоляване на допуснатите несъответствия с изискванията на закона е органите на изпълнителната власт да бъдат подпомогнати от НС със съответната законодателна дейност.", коментира той.

Още по темата

"Лъжа е, това, което твърди Кирил Петков, че съм искал да се плаща по тези договори, а те са ме дърпали да не плащам. В проекта на решение на НС, който аз изпратих на Лена Бориславова и тя лично коригира на лаптопа си и първите 600 млн, които вече платихме да минат през контрол, да влязат в антикорупционна комисия и чак тогава да ги платим. Кой поиска тези 656 млн., които платихме, кой ме накара да минат без контрол - Кирил Петков ме накара."

Караджов допълни, че документите ги има, а аргументът парите да се платят без контрол бил на Лена Бориславова, тъй като премиерът се видял с пътно-строителните фирми и им обещал, че ще им бъде платено.

"В тази връзка добавям, че през лятото на миналата година точно Асен Василев искаше като служебен министър да се плати цялата сума без никаква проверка. А когато някой иска да плаща милиард и 300 млн. лв. без контрол, то е нормално там да има сериозна корупция. И имено тя в зародиша си да е част от паническите им движения тези дни, с които сипят лъжа. Имам чувството, че тези хора са завладяни от корупция и се опитват да ми прехвърлят собствения си гняв върху мен, но няма да стане", категоричен бе Караджов.

Той коментира и за чути от премиера скъпи тръби като заяви, че такива няма да бъдат намерени в доклада и поддокладите. "Това е фантазия, която е приета за реалност и това не е единственият пример, но е добра илюстрация на начина, по който се управляваше държавата в последните шест месеца. За скъпата тръба мога да си представя откъде идва примера. Това е разказ на възможните злоупотреби, на които може да се натъкнем, но да приемеш фантазията с реалност е обезпокоително, ако заемаш висок пост.", заключи още Гроздан Караджов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase