Снимка: БГНЕС

"Това, което ви беше представено вчера като основен проблем, че аз или ИТН сме поискали 3,9 милиарди допълнително в бюджета на МРРБ е лъжа! Аз никога не съм искал тези пари, няма един ред от моя страна, свързани с такива искания". Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Той посочи,че никой не е поставял условие за даване на допълнителни средства.

Караджов посочи, че във вторник следобед е бил във финансовото министерство, с документ, в който се вижда, че са се натрупали с решения на НС допълнителни задължения, които трупат дефицит в бюджета на МРРБ. По думите му това е дупка в размер на 3,9 млрд. която се получава от решение на НС, с която се прехвърлят 1,2 млрд. от бюджета на МРРБ за стари плащания, както и още 1,2 млрд, които са за стари, започнати, но недовършени работи.

Още по темата
По думите му и двете точки касаят договори, за които бюджетът на МРРБ е натоварен допълнително отвъд това, което е прието пред декември.

По думите му е поемана отговорност, че тези средства ще бъдат добавени в актуализацията на бюджета, но това не се е случило.

Вторият такъв дефицит е незалагането на средства за магистрала „Хемус“ и скоростния път Видин – Благоевград. По думите на Караджов е имало колективно договаряне, в което министърът на финансите е посочил, че там няма да се слага средства и след като се оправят проблемите с инхаус договорите, чак тогава ще има финансиране.

"Работата спря за съжаление по тези магистрали“, посочи Караджов.

Той представи документ, в който се вижда натрупания дефиццит, а не парите, „които Караджов“ иска, „за да напълни гушите на крадливи фирми“.

Отделно от коалицията сме обещали и 500  млн. на общините за ВиК проекти и да си оправят пътища, които са в отвратително състояние.

ИТН ще подкрепи бюджета в социалната част, каза Караджов. "Алармирам, че се отваря системен риск за бюджета и за републиканската пътна мрежа, защото аз трябва да избирам една от няколко неща – да откажем финансиране на общините, да не направим необходимите възлагания, защото 660 млн. вече са изхрачени, тоест ние трябва да не ремонтираме тези пътища, които се обещали на хората, а това ще създаде риск", обясни Караджов.

"В паниката, че изпускат управлението, както стана при избора на гуверньор на БНБ, започнаха по същия начин както да говорят за крадливите фирми, милиарди, за неща, които нямат нищо общо нито с казуса за вчерашното ми напускане от заседанието на МС, нито отговарят на фактите", подчерта още Караджов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase