Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Готови сме на правителство на малцинството, увери премиерът Кирил Петков, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че политическата сила излиза от коалицията.
Още по темата

„Днес е денят на водораздела, може да сте на страната на корупцията, мафията или да имаме принципна позиция всеки лев да се отчита. Правителството на малцинството е много по-добре, отколкото правителство, на което се опитват да му извиват ръцете и се спират реформи“, отсече той.

„Когато става дума за морал не е да се крием под общи заглавия за нереални претенции, а моралът е, когато кажеш „Не“ на парите да отиват в защитете тези мафиоти, които изнесоха в торби парите“, коментира Петков.

Той обясни, че в последната седмица министър Гроздан Караджов от ИТН поиска безпрецедентно увеличаване на бюджета на МРРБ с 3,6 млрд лева и това е отгоре на съществуващата сума от 2,2 млрд.

„Караждов поиска тези 3,6 млрд лева да бъдат платени насъщите фирми, които бяха разследвани за злоупотреби и когато казахме, че актуализацията на бюджета не е да увеличим бюджета на МРРБ,  а да качим пенсиите, да махнем  ДДС на хляба, да помогнем на работещите, те казаха, че няма да се съгласят. Ние казахме ясно, че това няма как да се случи и когато обещахме на избирателите си, че ще има нулева толерантност към корупцията, ние държим на това“, подчерта премиерът.

Петков очерта още една конфликта линия с ИТН.

„Отделно на миналия коалиционен съвет казахме, че искаме да реформиране КПКОНПИ и начело да застане Рашков, а от ИТН казаха, че не са съгласни и то без доводи. Няма как да стане. Това, което ние сме решени е, че сме готови на правителство на малцинството, но няма да харчим нито един лев без надзор и контрол. Обещанието ни да реформираме  КПКОНПИ  ще се случат и Рашков ще е начело на тази организацията. Васяме закона за  КПКОНПИ още утре“, увери той.  
 
Финансовият министър Асен Василев припомни, че тази коалиция беше сформирана трудно от различни партии по своята същност и като разбиране за икономика, и за социална политика, и за най-добрия начин България да участва на международната сцена.

„Но имаше едно разбиране в основаната на формиране на коалицията и това беше, че ще се сложи край на кражбите и че парите ще бъдат изразходвани прозрачно и целесъобразно. Нашата червена линия е да не допуснем кражба. Днес сме тук точно заради тази червена линия. Може да имаме различия затова как е най-целесъобразно да се изразходва ресурсът на държавата, но не можем да имаме различия по това, че не трябва да се допускат кражби“, коментира той.

Петков увери, че коалицията ще издържи и без ИТН, защото всичко, което правят от ПП е заради принципите им.

Според него управляващите няма да станат зависими от ДПС и ГЕРБ.

„Аз вярвам, че има хора в ИТН, които също вярват в нашите принципи срещу корупцията. Гроздан Караджов не е бил на площадите, той беше спуснат в последния момент от някакви незнайни сили“, посочи Петков.

Той пресметна, че са нужни 12 депутати от ИТН, които да застанат на страната на мнозинството в НС.

„Не знаем дали ще има толкова, които да ни подкрепят, но се надяваме, че в ИТН има хора, които могат да последват принципите, след които тръгнахме“, посочи премиерът и добави: „Всяка седмица ни се казва, че това правителство ще падне, още не е паднало и вярваме, че когато следваме правилните стъпки България ще бъде променена и то от нас“.

Кирил Петков съобщи, че все още не са били обсъждани министри на мястото на тези, които ИТН ще оттегли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар